KIJK Live! 16 maart: een wereld zonder geld?

kijkmagazine

07 March 2016 11:00

Wat gebeurt er als we geld afschaffen? Dat is een van de scenario’s waar je meer over hoort op de KIJK Live! van woensdag 16 maart in Utrecht.

Een wereld zonder geld – het is anno 2016 nauwelijks voor te stellen. En toch gaan we dat proberen, op de eerstvolgende editie van ons evenement KIJK Live!, in sterrenwacht Sonnenborgh, Utrecht. Journalist Hidde Tangerman zal die avond namelijk directeur van de Social Trade Organisation Henk van Arkel live interviewen over deze intrigerende mogelijkheid.

Vragen die we onder meer op Van Arkel zullen afvuren, zijn: wat ís geld nu eigenlijk precies? Wat gebeurt er als we geld van de ene op de andere dag afschaffen? En wat als we het geleidelijker doen? En stel dat we inderdaad straks met zijn allen in een geldloze maatschappij belanden. Hoe gaan banken, de belastingdienst en de overheid daar dan mee om?

Allemaal vegetariër?

Maar het afschaffen van geld is slechts één van de scenario’s die we op deze avond gaan doorlichten. Natuurkundige Wim Beenakker doet uit de doeken hoe de wereld eruit had gezien als we de quantummechanica nooit hadden bedacht. Aardwetenschapper Frank Peeters vertelt wat er gebeurt als er een nieuwe ijstijd begint. En landbouweconoom Petra Berkhout stort zich op de vraag: wat als we allemaal vegetariër worden?

Vanwaar al die gedachte-experimenten? Omdat op 16 maart het boek Wat als… verschijnt, waarin in totaal vijftig afleveringen van de gelijknamige KIJK-artikelenserie zijn gebundeld. Het eerste exemplaar wordt op deze KIJK Live! aangeboden aan sterrenkundejournalist Govert Schilling, die ook een kort woordje zal spreken. Het tweede exemplaar is voor de winnaar van de KIJK-pubquiz, die halverwege de avond zal plaatsvinden. Uiteraard zal het gloednieuwe boek ook ter plekke te koop zijn, voor 14,95 euro.

Schrijf je in!

Het programma van de KIJK Live!-editie van 16 maart duurt van 20.00 tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.30 en na afloop een borrel. Toegang is gratis! Wel is het nodig om je van tevoren inschrijven, waarbij geldt: vol is vol. Dus wees er snel bij!

Je kunt je opgeven voor dit evenement door een mailtje te sturen naar [email protected] met als onderwerp ‘KIJK Live! 16 maart’, of via deze Meetup-pagina.


Meer KIJK tipt