Wat als… iedereen vegetariër wordt?

KIJK-redactie

12 July 2013 13:00

Iedereen vegetariër, geen vlees

We vinden de wereld waarin we leven volstrekt vanzelfsprekend. Maar vul één feit ander in, en hij ziet er plots volkomen anders uit. In deze serie kleuren we elke aflevering zo’n ‘wat als…’-scenario in. Ditmaal: wat zijn de gevolgen als iedereen vegetariër wordt?

Goedenavond, dit is het Europese Avondjournaal van woensdag 4 oktober 2023. Vandaag is het tien jaar geleden dat het eten van vlees wereldwijd verboden werd. Met opmerkelijke eensgezindheid stemden alle regeringsleiders destijds in met het Nederlandse wetsvoorstel om de productie, verhandeling en consumptie van dierenvlees een halt toe te roepen.

Aanvankelijk kreeg deze beslissing kritiek vanuit de boerensector, die banenverlies en economische malaise vreesde, maar al snel bleken de werknemers in deze bedrijfstak verrassend mobiel op de arbeidsmarkt. Ook in de regio’s van Nederland die door de maatregel serieus met werkloosheid te maken kregen, trok de banenmarkt sneller aan dan velen hadden voorzien.

Hoewel hij wereldwijd aanvaard werd, is tegenwoordig niet iedereen zo enthousiast over de maatregel. In het Westen worden de gezondheidsvoordelen van vegetarisme gevierd, maar elders in de wereld begint men de keerzijde van het menu te merken. Veel arme landen vragen om een uitzonderingsclausule, waardoor inwoners in noodgevallen rood vlees mogen nuttigen.

Onze correspondenten melden zelfs dat er op het platteland inmiddels verborgen ‘vreetfestijnen’ worden gehouden, waarbij een illegaal geslacht dier wordt verdeeld onder de hongerige dorpsgenoten. Europese politici reageerden verdeeld op deze berichten: sommige partijen vroegen om een directe en strenge veroordeling, terwijl andere opriepen tot begrip en geduld.

Stel dat we nu eens niet, zoals de gemiddelde Nederlander doet, elk jaar 42 kilo varkensvlees, bijna 20 kilo rund- en kalfsvlees en 23 kilo vlees van pluimvee zouden eten. En laten we nog een stapje verder gaan: stel dat de hele mensheid stopt met het consumeren van vlees. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Er is natuurlijk minder dierenleed. Maar wat betekent deze keuze voor onze gezondheid? Wat moeten al die boeren, slagers en dierenartsen gaan doen? En hoe kijken armere landen tegen deze keuze aan?

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 9/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 26 juli tot en met 22 augustus.

Tekst: Rik Peters

Beeld: Shutterstock, bewerking: Ingrid de Koning, Colorscan


Meer Artikelen