KIJK op de wereld: orakeloase

André Kesseler

19 March 2023 12:00

Satellietfoto Siwaoase

Iedere zondag vind je op onze website de mooiste en interessantste satellietfoto’s van de aarde. Deze week: de Siwaoase.

In de gortdroge woestijn van West-Egypte ligt de schitterende Siwaoase, waar zo’n 32.000 mensen wonen. Uit onderzoek blijkt dat deze plek 10.000 jaar voor Christus al bewoond was.

Ook Alexander de Grote zou ooit naar de oase zijn afgereisd. Niet om er te wonen, maar om het Orakel van Zeus-Amon te raadplegen. Alexander dacht namelijk dat hij de zoon van de oppergod Zeus was en vroeg aan het orakel of dat klopte. “Yep”, schijnt het antwoord te zijn geweest. En vanaf dat moment liet de grote veroveraar zich op munten afbeelden met twee ramshoorns, de symbolen van Amon.

Lees ook:

Wat de Siwaoase verder bijzonder maakt, is dat homoseksualiteit er van oudsher werd geaccepteerd. Dit zeer tegen de zin van de Egyptische regering, die dat soort praktijken dan ook nadrukkelijk probeerde uit te bannen. Toen dat lukte, werd de oase een beetje teruggeworpen in de tijd.

Ook een goede Google Earth-locatie voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje met de coördinaten en korte omschrijving naar [email protected].

Beeld: Google Earth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens