Wie verdienen er aan stijgende temperaturen?

KIJK-redactie

21-10-2015 11:00:16

Het broeikaseffect zal meer geld in het laatje brengen bij onder andere Shell en bedrijven in schone energie. 

De scenario’s van het IPCC voorspellen niet veel soeps: de aarde warmt steeds meer op en dit gaat ten koste van het leven op aarde. Maar er zijn ook bedrijven die hun winst zullen zien stijgen wanneer klimaatverandering doorzet.

  • Meer overstromingen betekent meer interesse in Nederlandse stormvloedkeringen. Na de orkaan Katrina sleepten de aannemers Arcadis en Fugro al enkele contracten binnen.
  • Shell en andere oliebedrijven willen graag toegang tot de olievoorraden onder Noordelijke IJszee; als die smelt, valt eraan te verdienen.
  • Zeecontainertransport is makkelijker bij een gesmolten Noordpool. Een Deens transportbedrijf bespaarde al 30 procent dankzij gesmolten Noordpoolgletsjers.
  • Landbouwbedrijf Monsanto verwacht grote winst te maken met gewassen die genetisch beter bestand zijn tegen uitdroging en hogere temperaturen.
  • Bedrijven die in schone energie zitten, gaan meer en meer omzet draaien wanneer de behoefte aan minder CO₂-uitstoot toeneemt.
  • Er zal ook een periode zijn waarin makelaars en andere huisvestingsbedrijven geld kunnen verdienen omdat de bevolking continu verhuist, op zoek naar betere woonplaatsen.

Deze tekst maakt deel uit van het artikel ‘Wat als… het op aarde veel heter wordt’, te vinden in KIJK 11/2015. Deze editie verschijnt op 22 oktober.

Hieronder een documentaire over de mogelijke gevolgen die het met zich meebrengt als de aarde zes graden warmer wordt:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Tangerman

Beeld: iStock/Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen