Komen mannen ook in de overgang?

KIJK-redactie

07 June 2021 12:00

overgang

Opvliegers, mood swings en niet lekker kunnen slapen. De vrouwelijke verschijnselen van de overgang zijn bekend. Hoe zit dat bij mannen?

Bij vrouwen kennen we de verschijnselen maar al te goed: opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Zo rond hun vijftigste daalt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) en komen vrouwen in de overgang. Hoewel je mannen er eigenlijk nooit over hoort, komen ook zij in een soort overgang – de andropauze – waarbij het niveau aan testosteron langzaam daalt. Waar 80 procent van de vrouwen door overgangsverschijnselen wordt geplaagd, ervaart slechts 12 procent van de mannen deze ongemakken.

Lees ook:

Testosterontekort

Volgens Eveline Broers, uroloog in het Máxima Medisch Centrum en gespecialiseerd in deze problematiek, kunnen de klachten erg lijken op die van een burn-out. Mannen zitten niet lekker in hun vel, zijn moe, voelen zich niet fit of energiek, hebben een verlaagd libido en kunnen depressieve gedachten hebben. Het meeste risico lopen mannen vanaf vijftig jaar die ook nog kampen met overgewicht. Vooral een buikje geeft een toename van oestrogeen en dat is niet bevorderlijk voor de testosteronspiegel.

Broers: “Met de leefstijl van tegenwoordig neemt het aantal mannen met overgewicht toe, dus ook het aantal mannen met klachten hiervan, zoals een testosterontekort. Daarnaast wordt er in de huidige samenleving veel van je gevraagd op allerlei vlakken. De standaard ligt hoog en het valt wellicht eerder op dat je daar niet meer aan kunt voldoen.

Mannenpoli

In Eindhoven hebben we daarom sinds jaren een ‘mannenpoli’ waar huisartsen goed naar verwijzen.” De aanpak van de klachten ligt voor de hand: een gezonde leefstijl. Het is belangrijk een gezond gewicht te hebben en sporten verhoogt het testosteronniveau.

Daarnaast is er ook een groep mannen die medicatie nodig heeft om het testosteronniveau te verhogen. Volgens Broers komt er steeds meer openheid over de klachten bij mannen, en dat is belangrijk: “Nog te vaak worden die afgedaan als depressie of burn-out. Daarmee doe je ze tekort.”

Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Judith Neimeijer

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt