Kun je van badkamerschimmels voetschimmel krijgen?

KIJK-redactie

11 June 2018 10:59

voetschimmel

Badkamerschimmels zijn heel anders dan het type waarvan je voetschimmel kunt krijgen. Toch?

Het is velen een doorn in het oog: schimmels in de badkamer. Een vorm van leven die daar niet hoort, in een ruimte waar je juist schoon hoopt te worden. Maar kun je van die schimmels op je tegels en voegen ook voetschimmel oplopen, of gaat het dan om een ander soort schimmels?

Honderd soorten

Bioloog Anne van Diepeningen van Wageningen University & Research weet alles van schimmels. Haar antwoord is helaas niet geruststellend: “In principe kun je inderdaad voetschimmel krijgen van sommige badkamerschimmels.” Ze legt uit dat er naar schatting twee tot vijf miljoen schimmelsoorten bestaan. Minimaal honderd daarvan kunnen op de huid of nagels overleven.

“Je moet je afvragen hoe die schimmels in je badkamer terechtkomen. Je bouwt een huis, maakt een badkamer, en daarna komen die schimmels er op de een of andere manier in. Een deel ervan verplaatst zich via de lucht, een ander deel dringt binnen via de waterleiding, en dan zijn er nog schimmels die meekomen met voeten, etensresten en huidschilfers.”

Schrobben als een bezetene

Sommige van die schimmels – en helaas niet alleen die van huidschilfers en voeten – zullen op jouw huid of nagels prima kunnen overleven. Schimmels zijn ook niet voor een kleintje vervaard. “In elke omstandigheid zijn er wel schimmels die kunnen overleven: warmte, kou, droogte, vochtigheid… Zelfs in de meest extreme omstandigheden vind je nog schimmels.”

Maar betekent dit dat we allemaal als een bezetene onze badkamertegels moeten gaan schrobben!? “Wat mij betreft niet”, zegt Van Diepeningen. “Dat heeft ook weinig zin, want schimmels zijn overal en onvermijdelijk. Je kunt ze bijvoorbeeld gemakkelijk oplopen als je blootsvoets in je tuin loopt, want ook in de natuur zijn schimmels aanwezig – bodemschimmels, of schimmels afkomstig van dieren die je tuin bezochten.”

De kans dat je in het zwembad een voetschimmel oploopt, lijkt overigens vele malen groter. Naar schatting 10 tot 15 procent van de mensen heeft namelijk kalknagels (ook een schimmelinfectie) of een huidinfectie, en die gaan ook weleens zwemmen. Met blote voeten.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: Getty Images

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt