‘De aarde is bepalend voor de menselijke beschaving’

KIJK-redactie

08 March 2020 10:27

Lewis Dartnell

De geschiedenis van de aarde dicteert de geschiedenis van de mensheid, stelt de Britse hoogleraar Lewis Dartnell in zijn boek Oorsprong. Zo is de Brexit misschien wel het gevolg van een ‘geologische Brexit’ en hebben we onze intelligentie te danken aan klimaatverandering.

“Toen ik uit het treinraampje van de Eurostar keek die door de Kanaaltunnel raasde, leek het alsof ik een reis door de geologische geschiedenis maakte”, vertelt Lewis Dartnell vol enthousiasme. “‘Hier voltrok zich een half miljoen jaar geleden een grote ramp, waarbij Groot-Brittannië zich losscheurde van Europa en een eiland werd.”

De hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit van Westminster woont en werkt in Londen en maakte afgelopen november de reis naar Amsterdam voor de lancering van de Nederlandse vertaling van zijn boek Origins: how the Earth made us.

Hierin is het verhaal van de oorspronkelijke Brexit – waarbij bewegende continenten, klimaatverandering, windcirculatie en zeestromingen een rol speelden – een van de vele spannende voorbeelden. “We zijn het er allemaal over eens dat mensen momenteel een gigantische impact hebben op onze planeet”, stelt Dartnell. “Maar wist je dat het heel lang juist andersom was? En nog steeds is Moeder Aarde, direct of indirect, bepalend voor hoe het verhaal van de menselijke beschaving verder gaat.”

Dit is het begin van het interview met Lewis Dartnell te lezen in KIJK 4/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 maart tot en met 15 april.

Meer informatie:

Tekst: Marysa van den Berg

Beeld: LIONEL DERIMAIS/EYEVINE/HOLLANDSE HOOGTE

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen