Mysterieuze maantoerist bekend

Laurien Onderwater

18-09-2018 10:00:13

big falcon rocket

Gisteravond heeft SpaceX tijdens een persbijeenkomst bekendgemaakt wie zich als eerste heeft aangemeld voor een commercieel reisje naar de maan.

We schreven nog geen week geleden dat de eerste aanmelding voor een vakantie naar de maan een feit leek. De maantoerist heeft het kosmische uitje geboekt bij SpaceX. Alleen wie deze geheimzinnige vakantieganger is, wilde Elon Musk nog even geheim gehouden – tot gisteravond.

Lees ook: Reisje naar de maan en terug

Big Falcon Rocket

Het blijkt te gaan om de 42-jarige Japanse miljardair Yusaku Maezawa, oprichter van het kledingbedrijf ZoZo. Maezawa was van kinds af aan al gefascineerd door de maan en kon, naar eigen zeggen, deze kans om de natuurlijke satelliet te bezoeken niet aan hem voorbij laten gaan. Nog steeds is onbekend wat de miljardair heeft neergeteld voor het tripje.

De bedoeling is dat Maezawa voor de reis in SpaceX’ nieuwe Big Falcon Rocket – soms ook wel de Big F*cking Rocket genoemd – zal worden gelanceerd. Dit is een herbruikbaar ruimtevaartuig met 31 motoren dat zo’n 150 ton aan vracht of tot 42 mensen per vlucht in de ruimte kan brengen. De raket is nu nog in ontwikkeling, maar de lancering staat dan ook gepland voor 2023.

De Japanse magnaat is overigens niet van plan om in zijn eentje de trip te maken; hij wil zes tot acht artiesten meenemen, waaronder een schilder, een regisseur, een muzikant en een modeontwerper. Maezawa hoopt dat ze door de maanvakantie ‘enorm geïnspireerd zullen raken’. Maar first things first, de toekomstige bemanning van de Big Falcon Rocket zal over niet al te lange tijd aan de training moeten beginnen.

Meer lezen over commerciële ruimtevaart? In editie 9/2018 onderzoekt KIJK vakantieplannen voor ruimtefanaten. Je kunt hier het nummer bestellen.

KIJK 9/2018

Bronnen: Live Science, The Washington PostPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar