‘Man met bazin vertoont ander gedrag’

KIJK-redactie

14-07-2015 09:00:43

Ze schijnen hebberig en oneerlijk te kunnen worden: mannen met een vrouw als leidinggevende.

Mannen met een vrouwelijke leidinggevende voelen zich stiekem sneller bedreigd en stellen zich standvastiger tegen haar op dan tegen een baas van het mannelijke geslacht. En hier kan volgens een drietal Italiaanse en Amerikaanse deskundigen de werksfeer flink op achteruit gaan, zo schrijven zij in het vaktijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin.

Hebberig

Hoewel in de wetenschap en techniek een vrouw aan het roer nog steeds een schaarse vertoning is, laten zij in het management van veel andere bedrijfstakken steeds vaker van zich horen. Op veel niveaus loopt het aantal vrouwelijke supervisors zelfs bijna gelijk op met het aantal mannelijke. Maar dit gaat veel mannen helaas dus niet in de koude kleren zitten.

Ekaterina Netchaeva van de Bocconi Univesiteit in Milaan en haar collega’s uit de Verenigde Staten lieten uit een experiment blijken dat mannen nogal hebberig worden wanneer zij onderhandelen met een leidinggevende vrouw over hun salaris. Bij een man als baas waren zij al tevreden met een jaarsalaris dat ruim 6.500 Amerikaanse dollar lager lag dan waar ze bij hun bazin op inzetten. “Vrouwelijke werknemers laten zich niet beïnvloeden door het geslacht van hun baas en onderhandelen minder agressief; zij kwamen in het experiment uit op gelijke lonen”, laat Netchaeva weten.

Teamprestaties

Ook bij een ander experiment waren het opnieuw de kerels die zich niet helemaal netjes konden gedragen. Bij het moeten verdelen van een 10.000 dollar bonus onder zijn teamgenoten, deed de man dit eerlijk. Maar moest hij het bedrag met zijn bazin delen, dan probeerde hij er zelf met net iets meer vandoor te gaan.

Bronnen: Personality and Social Psychology Bulletin, Society for Personality and Social Phychology via EurekAlert!

Beeld: Steve wilson/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens