‘Mannen missen sein van vruchtbaarheid’

Naomi Vreeburg

02-07-2015 09:00:20

De wangen van vrouwen worden roder als ze in hun vruchtbare periode zitten, maar mannen kunnen dit niet oppikken.

Het was al bekend dat mannen het gezicht van vrouwen aantrekkelijker vinden wanneer de dames ovuleren, maar hoe ze dit in hun onderbewustzijn kunnen herkennen, is niet helemaal bekend. Toen Robert Burriss en zijn collega’s onderzochten of het iets te maken had met de roodheid van de wangen, kwamen ze tot een verrassende ontdekking. De wangen van vrouwen worden roder wanneer ze het meest vruchtbaar zijn, maar het verschil is zo subtiel dat de heren het niet kunnen waarnemen.

Eisprong

Tweeëntwintig vrouwen werden minstens een maand elke werkdag zonder make-up gefotografeerd met een speciale camera. Vervolgens gebruikten de onderzoekers een computerprogramma om steeds een identiek stukje wang uit de foto te halen en te vergelijken met het stukje op andere dagen. Ook werd aan de deelnemers gevraagd om hun hormoongehaltes te testen. Aan de hand van het luteïniserend hormoon kunnen onderzoekers namelijk bepalen wanneer de dames ovuleren.

Een aantal dagen voor de eisprong stak de kleur rood meer de kop op om vervolgens pas weer af te zwakken wanneer de vrouwen ongesteld werden. Maar het verschil in roodheid in de vruchtbare periode was te klein om met het blote oog waar te nemen.

Vrouwen profiteren

Maar waarom is het blosje niet met het blote oog te zien? Is het, wat betreft evolutie, niet handiger als het verschil zichtbaar wordt? Voor mannen wel, laat Burriss via de mail weten. “Voor hen is het essentieel om op te merken wanneer vrouwen ovuleren, omdat ze dan de meeste kans hebben om vrouwen te bevruchten.” Maar voor het andere geslacht gaat dit niet op: “Vrouwen kunnen ervan profiteren als hun ovulatie wordt verborgen, zo houden ze mannen geïnteresseerd tijdens de gehele menstruatiecyclus.” En zorgen de dames er dus voor dat de heren het niet na de vruchtbare periode op een lopen zetten.

Bronnen: Plos OneUniversity of Cambridge via EurekAlert!, LiveScience

Beeld: Greg Peverill-ContiPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens