Waarom worden mannen sneller kaal?

KIJK-redactie

15 January 2018 10:59

kaal

De meeste mannen zijn er niet bijster trots op: kaalheid. Maar hoe komt het eigenlijk dat ze sneller kaal worden dan vrouwen?

Met alle kale mannen in Nederland bij elkaar zou je een gezellig potje kunnen knikkeren. Vrouwen verliezen hun hoofdhaar veel minder vaak. Hoe komt dat?

“De meest voorkomende vorm van kaalheid heet alopecia androgenetica”, begint klinisch androloog Marij Dinkelman-Smit van het Erasmus Medisch Centrum. “Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben, maar bij mannen is de haaruitval veel uitgesprokener en uit de kaalheid zich ook op een andere manier.”

DHT

Het typisch mannelijke patroon van kaal worden, begint met inhammen en een steeds dunner wordende kruin. Terwijl het bij vrouwen meer gelijkmatig gaat, vanaf de kruin naar het voorhoofd. Waarom die patronen verschillen, is onbekend. Maar waarom mannen meer last hebben van alopecia androgenetica, weet men wél.

Deze kaalheid ontstaat door een omzettingsproduct van testosteron, DHT genaamd. En mannen hebben nu eenmaal meer testosteron en dus meer DHT. “DHT is een belangrijke stof voor je lichaam: je hebt er niet alleen receptoren voor in je haarzakjes, maar ook in je huid, lever, brein en – bij mannen – prostaat en bijbal”, zegt Dinkelman.

Als DHT op de haarzakjes werkt, produceren die dunner en korter haar dat sneller uitvalt. Vooral als je ouder wordt, wat de haarzakjes sowieso al uitput. Of je snel kaal wordt, hangt af van je testosteronniveau en de hoeveelheid en gevoeligheid van de DHT-receptoren in je haarzakjes. Erfelijkheid speelt een grote rol.

Liever kaal dan impotent

Via internet kun je tegenwoordig het middeltje Finasteride kopen, dat voorkomt dat er DHT ontstaat uit testosteron. “Dat helpt tegen kaalheid, maar er zijn vervelende bijwerkingen. Je kunt problemen krijgen met je libido, erecties en zaadlozingen. En helaas gaat dat lang niet altijd over wanneer je stopt met het medicijn.” Niet gebruiken dus. Beter een sexy kale vent dan goed behaard maar impotent.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2017.

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier.


Meer KIJK antwoordt