3 vreemde vluchtroutes

KIJK-redactie

01 January 2017 13:00

Het lijkt soms alsof alle vluchtelingen in gammele bootjes naar Europa komen. Er zijn echter nog gevaarlijkere manieren.

De beelden kennen we onderhand maar al te goed: vluchtelingen die per vaartuig naar Europa reizen. Een deel van hen redt deze gevaarlijke tocht niet. De veel te kleine bootjes kunnen de mensenmassa nauwelijks aan en zinken, waardoor de vluchtelingen verdrinken. Maar dit is niet de enige risicovolle wijze waarop vluchtelingen Europa binnen proberen te komen. Drie andere voorbeelden.

1. Onder een vliegtuig

Soms verstopt een vluchteling zich in het landingsgestel van een vliegtuig. Sinds 1947 zijn er meer dan honderd van dit soort vliegende verstekelingen gevonden. Meestal gaat het fout. Op vlieghoogte heerst een tekort aan zuurstof en kan het wel 60 graden vriezen.

2. Zwemmend

vluchtelingenBegin 2015 spoelden in Nederland en Noorwegen twee lichamen aan met identieke wetsuits. In elk geval één van de mannen bleek een vluchteling die van Frankrijk naar Engeland wilde zwemmen. De Syrische vluchteling Ameer Mehr had meer succes: hij zwom in zeven uur van Turkije naar Griekenland.

3. Lopend

Regelmatig proberen vluchtelingen door de Kanaaltunnel van Frankrijk naar Engeland te lopen. vluchtelingenDe voorbijrazende treinen maken de vijftig kilometer lange oversteek levensgevaarlijk. Anderen verstoppen zich in, op of onder de vrachtwagens die met de veerboot naar Engeland varen.

Dit is een kader uit het artikel ‘Grenzen aan de grens’, te vinden in KIJK 2/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 januari tot en met 15 februari.

Meer informatie:

Tekst: Merijn van Nuland


Meer Artikelen