‘Mijn 16-jarige zoon denkt nooit aan seks’

KIJK-redactie

09 May 2010 16:00

Ouders van tieners denken dat hun kroost nooit aan seks denkt, terwijl alle leeftijdsgenoten hormoongestuurde seksbommen zijn. “Mijn kinderen zijn te onvolwassen en naïef voor dat soort zaken”, zeiden veel ouders tijdens een onderzoek naar dit onderwerp.

Sinikka Elliot van de North Carolina State University interviewde 47 ouders van tieners en vroeg daarbij naar het seksleven van hun kind. “Als ik naar mijn kind kijk, vind ik hem zo jong en klein. Ik denk niet dat hij ooit aan seks denkt”, zei een moeder over haar 16-jarige zoon.

Ze staat niet alleen. Volgens Elliot menen vrijwel alle ouders dat hun kinderen niet met seks bezig zijn. Voor hun leeftijdsgenoten geldt een heel ander verhaal; die worden juist als ‘erg seksueel’ gezien. En dat is een probleem, zegt Elliot.

Ouders van tienerjongens vrezen dat hun zoon zich door zijn vriendinnetje het bed in laat praten omdat de jongedames hiermee de relatie willen verstevigen. Terwijl de pa en ma van tienermeisjes juist bang zijn dat er van hun dochter misbruik wordt gemaakt  door te opdringerige jongens.

Op die manier verleggen de ouders de verantwoordelijkheid van het seksueel gedrag op het moment dat het ‘mis gaat’ en het tienermeisje ongewenst zwanger wordt. Iets wat in de Verenigde Staten zo’n 450.000 keer per jaar gebeurt.

Bronnen: LiveScience

Beeld: Bina Sveda


Meer Mens