Lorentz Formule maakt museumbezoek tot ervaring

kijkmagazine

24 May 2017 11:00

De Lorentz Formule

Met een heel geslaagde ‘theatrale tour’ zet het Haarlemse Teylers Museum leven en werk van natuurkundige Hendrik Lorentz in de spotlights.

Zelfs Einstein liep over van respect voor hem: de Leidse hoogleraar natuurkunde Hendrik Antoon Lorentz, die onder meer belangrijk voorwerk deed voor de relativiteitstheorie. Minder bekend is dat de wetenschapper in 1909 verkaste naar het Teylers Museum in Haarlem, waar hij tot zijn dood in 1928 het Natuurkundig Laboratorium leidde. Dat lab én Lorentz’ werkkamer zijn nu eindelijk opengesteld voor publiek.

Komisch en ontroerend

Bijzonder is dat je als bezoeker niet simpelweg op eigen gelegenheid rondneust in beide ruimtes. In plaats daarvan neem je deel aan een zogenoemde theatrale tour. Aan de hand van een ‘wiskundige formule’ die het succes van Lorentz’ moet verklaren, behandelen twee acteurs op soms komische, soms ontroerende wijze het leven en werk van de natuurkundige grootheid.

En dat blijkt een gouden greep van Teylers. Doordat acteurs van vlees en bloed veel meer je aandacht opeisen dan bordjes met tekst én doordat je niet precies weet wat er gaat gebeuren, kun je haast niet anders dan bij de les blijven. De tour maakt zo een bezoek aan het museum tot een heel nieuwe ervaring, die een voorbeeld mag worden genoemd voor andere musea.

Online reserveren

Extra sympathiek is dat je niet eens hoeft bij te betalen voor De Lorentz Formule. Wel raadt het museum aan om voor 1 euro per persoon online een plekje te reserveren, om teleurstelling te voorkomen.

***** | Teylers Museum, Haarlem | entree volwassene 12,50 euro | t/m 18 mei 2020

Beeld: Sanne Peper


Meer KIJK tipt