NAVO-vliegtuig vuurt per ongeluk raket af

Laurien Onderwater

08 August 2018 09:59

NAVO

Een Eurofighter Typhoon was op een NAVO-luchtpatrouille in de buurt van de Russische grens met Estland toen het per vergissing een lucht-luchtraket afvuurde.

Het gevechtsvliegtuig was afkomstig uit Spanje, maar vloog over de Baltische Staten. Die hebben namelijk zelf geen jet fighters en maken om die reden sinds 2004 gebruik van NAVO-toestellen. Nadat een Eurofighter per ongeluk een lucht-luchtraket had afgeschoten, keerde het snel terug naar vliegbasis Siauliai in Litouwen, maar de raket is MIA (missing in action).

Lees ook: Rusland gaat onbemand gevechtsvliegtuig ontwikkelen

AMRAAM

De raket was van het type AMRAAM, wat staat voor Advanced Medium Range Air-to-Air Missile, oftewel een middellange-afstandslucht-luchtraket. Het ding – dat een reikwijdte van zo’n 100 kilometer heeft – is dus nog steeds niet gevonden, maar gedacht wordt dat de raket zich 40 kilometer ten noorden van Tartu in Estland bevindt. Helikopters zijn er nu naar op zoek.

Spaanse autoriteiten waarschuwen mensen om op te passen wanneer ze in de buurt denken te zijn van “iets dat op een raket lijkt”. Maar het kan ook zijn dat de raket zichzelf al heeft verwoest, aangezien hij over een zelfvernietigingsmechanisme beschikt.

Overigens is de lucht-luchtraket met 5 tot 10 kilo springstof geladen. Gelukkig is dit niet heel veel en volgens de Estse luchtmacht zou de schade beperkt blijven mocht de raket zijn ingeslagen.

Hoe het incident heeft kunnen plaatsvinden, is nog niet duidelijk. De piloot kan niet per ongeluk op een knop hebben gedrukt om een raket af te vuren. Het Spaanse vliegtuig heeft onder andere een wapencontrolesysteem (ACS, armament control system) aan boord dat raketschoten bestuurt. Het incident zal worden onderzocht, waarbij op zoek wordt gegaan naar menselijke fouten, computerproblemen met vluchtbesturing en andere mogelijke oorzaken.

Bronnen: Popular Mechanics, NOS

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens