‘Nieuw molecuul laat lichaam denken dat het sport’

Naomi Vreeburg

2015-07-29 11:00:30

Rennende man

Onderzoekers hebben een molecuul ontwikkeld dat cellen laat denken dat ze energie verbruiken.

Een optie om kilo’s kwijt te raken, is natuurlijk flink gaan sporten. Een workout zet allerlei processen in je lichaam in werking, waardoor je gewicht naar beneden wordt gebracht. Een nieuw ontwikkeld molecuul doet dit ook, zonder dat je hoeft te trainen, zo claimen onderzoekers van de Universiteit van Southampton in Chemistry and Biology.

Gewichtsafname

Het molecuul, genaamd Compound 14, doet dit door de functie van het enzym ATIC te remmen, dat betrokken is bij de stofwisseling. Dit zorgt ervoor dat een molecuul genaamd ZMP ophoopt in cellen die vervolgens denken dat ze energie aan het verbruiken zijn en op hun beurt de moleculaire sensor AMPK activeren. Deze sensor laat de cellen meer glucose opnemen. Processen die ook gebeuren in je lichaam wanneer je sport.

De onderzoekers hebben hun uitvinding nog niet bij mensen getest, maar wel bij muizen. Deze dieren waren in twee groepen verdeeld; de ene groep had een normaal gewicht en de andere dieren hadden obesitas met een verhoogde bloedglucosespiegel. Alle muizen kregen het molecuul toegediend.

Bij de dieren met overgewicht zorgde het molecuul ervoor dat de bloedglucosespiegel werd verlaagd. En na zeven dagen waren deze muizen gemiddeld 1,5 gram (5 procent van hun lichaamsgewicht) kwijt. Compound 14 had geen effect voor de knagers met normaal gewicht.

Lange termijn

De volgende stap is om te testen of de behandeling op langere termijn ook effect heeft. Als dit inderdaad het geval is, zal het op mensen worden getest en kan het misschien uitgroeien tot een supplement dat mensen met obesitas en suikerziekte kan helpen.

Bronnen: Chemistry and Biology, University of Southampton via EurekAlert!IFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende limo's - Zaadverzinsels - Geluid voor elektrische auto's