Nieuwste Nokia triggert ‘gatenangst’

Laurien Onderwater

28-02-2019 08:59:24

Nokia trypofobie

De recent gelanceerde Nokia 9 PureView beschikt over maar liefst vijf camera’s. Maar lang niet iedereen is daar even blij mee.

Kijk eens even naar onderstaande foto’s.

© 123RF

Word je er akelig van? Dan bestaat er een kans dat je lijdt aan trypofobie, ofwel angst voor objecten met kleine gaten. En niet alleen bijenkorven, mierenhopen of de koppen van lotuszaad boezemen mensen met tryptofobie angst in, ook de nieuwste Nokia-smartphone blijkt sommige mensen koude rillingen te bezorgen.

Lees ook: Maak kennis met de Samsung Galaxy Fold

Trypofobisch telefoontje

De Nokia 9 PureView werd onlangs tijdens de technologiebeurs Mobile World Congress in Barcelona onthuld. De smartphone beschikt over vijf camera’s, van elk 12 megapixels, die door de Duitse camerafabrikant Zeiss zijn geleverd. Verder zitten er op de achterkant van de telefoon nog een flitser en een sensor, er zijn zeven ‘rondjes’ in totaal te zien dus.

De Nokia 9 PureView. © Nokia

Voor de meesten is dit geen probleem en is de nieuwste Nokia een tof speeltje, maar voor mensen met trypofobie is de 9 PureView een ware nachtmerrie. De zeven rondjes doen erg denken aan kleine gaten en dat is precies waar deze groep bang voor is.

Hoewel mensen met gatenangst de Nokia 9 ongetwijfeld links laten liggen, kunnen ze niet voorkomen dat anderen de telefoon wel kopen. Wie weet wordt zelfs een keer hun foto genomen met de nieuwe smartphone. De aanblik van het cluster van vijf camera’s, plus een flitser en een sensor, is dan genoeg om ze duizend angsten te laten doorstaan.

Angst voor vouwen

Trypofobia is pas in 2013 voor het eerst beschreven in een getoetst artikel in Psychological ScienceToch is lang niet iedereen het erover eens dat het daadwerkelijk een fobie is, maar meer een afkeer.

Voorheen triggerden aardbeien en zeepbellen al trypofobie, maar het is de eerste keer dat een telefoon dit effect bewerkstelligt. Misschien dat deze mensen beter de Samsung Galaxy Fold kunnen kopen. Of bestaat er ook een fobie voor vouwbare objecten?

Bronnen: Metro, ScienceAlert

Beeld: Nokia

KIJK 3/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens