Was het niet bar omslachtig om hiërogliefen te schrijven?

KIJK-redactie

22 May 2018 08:59

hiërogliefen

Ze zien er prachtig uit, maar waren de Egyptische hiërogliefen niet nodeloos ingewikkeld?

Ja, beslist. Maar de Egyptische hiërogliefen (letterlijk ‘heilige inkervingen’), die meer dan vijfduizend jaar geleden ontstonden, waren dan ook niet bestemd voor alledaagse teksten.

Museumstukken

Hiërogliefen werden alleen gebruikt in (religieuze) boeken en voor opschriften op grafkisten, monumenten en dergelijke. Dat zijn natuurlijk precies de dingen die we nu in musea kunnen bewonderen. Minder bezienswaardige zaken als brieven, administraties en processtukken werden geschreven in het zogeheten hiëratische schrift. Dat is te beschouwen als de gestileerde, efficiëntere tegenhanger van de hiërogliefen.

Ook sommige soorten schrift van elders in de wereld worden wel als ‘hiërogliefen’ aangeduid, bijvoorbeeld het schrift van de Maya’s in Midden-Amerika. De overeenkomst met hun Egyptische naamgenoten is het plaatjesachtige karakter. Een groot verschil is echter dat de Maya’s er geen efficiënter tweede schrift voor huis-, tuinen keukengebruik op nahielden. In hun dagelijks leven lijken geschreven teksten geen rol van betekenis te hebben gespeeld.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2018.

Tekst: Gaston Dorren

Beeld: DPD.net

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt