Wie was Oscar Seborer, de vierde spion?

KIJK-redactie

19 February 2020 10:59

Oscar Seborer

Tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog kregen de Russen veel cruciale informatie over de eerste Amerikaanse atoombom in handen. Heel lang werd gedacht dat daar drie spionnen in het Los Alamos-laboratorium verantwoordelijk voor waren. Maar vorig jaar bleek pas dat Moskou er nog een agent had: de raadselachtige Oscar Seborer.

Op 16 juli 1945 explodeert om 5.29 uur ’s ochtends in de woestijn van New Mexico de eerste atoombom ooit. Het is de bekroning van het Amerikaanse Manhattanproject, een supergeheime onderneming waaraan 130.000 mensen zes jaar lang hebben gewerkt. Onder de 425 getuigen die de explosie op een min of meer veilige afstand gadeslaan, bevindt zich de 24- jarige elektrotechnicus Oscar Seborer.

Al vier jaar later, op 29 augustus 1949, brengt de Sovjet-Unie in het afgelegen Kazachstan zijn eerste kernwapen tot ontploffing. Amerika is verbijsterd. Hebben Russische spionnen het geheim van de atoombom gestolen?

Dit is het begin van het artikel ‘De vierde man’ te vinden in KIJK 3/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 februari tot en met 18 maart.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Openingsbeeld: Los Alamos National Laboratory/Department of Energy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen