‘Ouderen hebben baat bij praatpalen’

Laurien Onderwater

07 February 2020 12:34

anbo spraakassistent

Uit onderzoek van ANBO is gebleken dat oudere mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen dankzij slimme speakers als Google Assistant en Alexa van Amazon.

In KIJK 5/2018 is in het artikel ‘Techknecht’ te lezen dat spraakassistenten kunnen uitgroeien tot digitale huisgenoten, mits de technologie in de speakers nog slimmer wordt. Hoewel die technologie inmiddels al weer een stuk verder is, hebben tech-giganten als Google en Amazon nog steeds een slag te maken.

Toch fungeren de praatpalen voor ouderen wel al als veelzijdige huishulpen. Sterker nog, senioren zouden langer zelfstandig kunnen blijven wonen dankzij de virtuele vraagbaken.

Lees ook:

Digitale huisgenoot

Dat concludeert ANBO na enquêtes over spraaktechnologie te hebben uitgezet onder 3450 ouderen. Daarnaast kregen veertien ouderen een Google Home-speaker mee naar huis en moesten ze hun ervaringen bijhouden in een dagboek. De resultaten van het onderzoek, Project Zilver geheten, zijn nu bekendgemaakt.

Van de 3450 personen gaf tweederde aan langer onafhankelijk te kunnen leven dankzij de slimme praatpalen, schrijft ANBO. Zo kunnen ze heel makkelijk vragen wat voor weer het de komende week wordt, worden ze op de hoogte gehouden van het lokale verkeersnieuws en is het mogelijk een boodschappenlijstje op te stellen.

Maatje

Daarnaast is zo’n pratende speaker ook best gezellig, vinden veel respondenten. Nadeel is wel dat er vaste commando’s moeten worden gegeven, terwijl veel mensen het liefst in eigen gekozen woorden de digitale assistent aansturen.

Verder is er nog een aantal functies dat de spraakassistenten missen. Zo zou het, vooral voor ouderen, handig zijn als ze Google Home konden vragen het alarmnummer te bellen, of de vertrektijden van de bus.

Hoewel het onderzoek niet waterdicht is, is het wel nuttig te achterhalen wat nieuwe technologieën als een spraakassistent voor winst kunnen behalen bij ouderen. Vooral als je bedenkt dat Nederland circa 4,2 miljoen 65-plussers telt in 2029 die worden geacht langer zelfstandig te wonen.

Project Zilver is een samenwerking van Novum, Achmea, ondernemer Maarten Lens-FitzGerald, ANBO en – niet geheel verrassend – Google.

Bronnen: ANBO, Project Zilver (pdf)

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens