Picture Perfect: echo van een worm

Laurien Onderwater

30 November 2020 09:00

rondworm

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een onwelkome gast in iemands maag. 

Bij het zien van een echofoto verwacht je natuurlijk een baby te zien. Alleen zijn er op deze plaat niet tien kleine vingers en tenen zichtbaar, maar slechts een langgerekte sliert. Juist, je kijkt naar de echo van een rondworm, Ascaris lumbricoides om precies te zijn. Dit is een parasiet die mens en dier kan infecteren.

Lees ook:

Onwelkome gast

In The New England Journal of Medicine beschrijven artsen een 20-jarige patiënt die in het ziekenhuis was opgenomen met hevige buikpijn, diarree en die veel overgaf. Bloedtests lieten zien dat de man een hoge concentratie witte bloedcellen had, een indicatie voor infectie. Het team mat ook verhoogde hemoglobineniveaus (hemoglobine is het eiwit dat zuurstof transporteert), en dat kon wijzen op een aantal aandoeningen, waaronder leukemie.

De artsen besloten daarom een echo te maken van de onderste holle ader, een grote ader nabij de buik, van de man. Tijdens dit proces stuitten ze op een “buisvormige structuur die een krullende beweging maakte” in zijn maag. Een poepmonster wees uit dat de man een logé had: een rondworm die de patiënt hoogstwaarschijnlijk via besmet eten heeft binnengekregen.

rondworm
Echo van de maag van de 20-jarige patiënt.

De knul kreeg medicijnen en werd naar huis gestuurd. Twee weken later had hij een check-up in het ziekenhuis en meldde dat hij klachtenvrij was. Ook had hij in zijn ontlasting stukken van de rondworm zien zitten. Ik hoop dat je je ontbijt al achter de kiezen hebt.

Bronnen: The New England Journal of Medicine, Live Science

Beeld: NEJM 2020

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's