Piloot Chuck Yeager overleden

André Kesseler

08-12-2020 00:00:00

Chuck Yeager

Charles Elwood “Chuck” Yeager, de eerste piloot die met een aangedreven vliegtuig sneller vloog dan het geluid, is op 97-jarige leeftijd overleden.

Het bericht van Yeagers overlijden werd via een tweet naar buiten gebracht. Zijn vrouw Victoria meldde op Twitter: “Diep bedroefd moet ik mededelen dat de liefde van mijn leven, generaal Chuck Yeager, net voor 21.00 uur is heengegaan. Een ongelooflijk goed geleefd leven, Amerika’s grootste piloot en een erfenis van kracht, avontuur en patriottisme zullen voor altijd worden herinnerd.”

Chuck Yeager

Yeager werd wereldberoemd toen hij zich in zijn X-1, de eerste van een lange rij experimentele vliegtuigen, op totaal onbekend terrein begaf. Kanonskogels en raketten waren al wel sneller dan het geluid gegaan, maar niemand wist wat er zou gebeuren als een bemand toestel dat zou doen. De X-1, het product van een samenwerking tussen de NACA (de voorloper van de NASA) en de Amerikaanse luchtmacht, moest die magische geluidsbarrière doorbreken.

Lees ook:

Chuck Yeager

Glamoureuze Glennis

Op 14 oktober nam Yeager plaats in de cockpit van X-1 #46-062, die hij naar zijn eerste vrouw – de in 1990 overleden Glennis Faye Dickhouse – had vernoemd: Glamorous Glennis. Een B-29 bracht hem naar 9 kilometer hoogte, waar hij werd gedropt. Yeager ontstak de XLR-11-raketmotor en schoot bij de bommenwerper vandaan.

Op een hoogte van 13 kilometer verloor Yeager bijna de controle over het toestel, maar met behulp van alleen de horizontale staartroeren lukte het hem om Glamorous Glennis stabiel te houden. Zo bereikte de X-1 een snelheid van mach 1,06 oftewel 1127 kilometer per uur. De geluidsbarrière was gesneuveld. Al kreeg het grote publiek dat pas in juni 1948 te horen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laatste vlucht

Na zijn legendarische vlucht had Yeager nog een lange carrière als piloot. Hij vloog in meer dan 200 verschillende vliegtuigtypen en voerde missies tijdens onder meer de Korea- en de Vietnamoorlog. Op 14 oktober 2012, 65 jaar na zijn vlucht in de X-1, vloog Yeager voor de laatste keer door de geluidsbarrière. Ditmaal als passagier in een McDonnell Douglas F-15 Eagle. Hij was toen 89.

Chuck Yeager

Beeld: NACA/USAF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens