Dit is WEL de geluidsbarrière!

Naomi Vreeburg

15 April 2016 09:00

geluidsbarrière

De NASA schoot deze toffe plaat waarop het doorbreken van de geluidsbarrière is te zien.

Jarenlang werd een foto van de Amerikaan John Gay gebruikt om het doorbreken van de geluidsbarrière mee te illustreren. (Zie de foto hieronder.) Maar twee maanden geleden verklapte Peter Coen van het NASA supersonic project dat dit niet helemaal klopte. Maar een nieuwe foto, geschoten door NASA’s Ken Ulbrich, laat het doorbreken van de geluidsbarrière wél zien.

Die grote, felle cirkel die je op de foto van Ulbrich (hieronder) ziet, is – tromgeroffel – de zon en daar scheert een T-38C-jachtvliegtuig voorlangs. De lijnen achter het toestel zijn schokgolven die de T-38C produceert wanneer het door de geluidsbarrière knalt. Met de speciale fotografietechniek Schlieren kunnen deze schokgolven zichtbaar worden gemaakt.

De NASA maakt deze foto niet voor niets. Het ruimtevaartorganisatie wil namelijk een ‘stil’ supersoon vliegtuig laten bouwen en heeft hier onlangs Lockheed Martin voor aangewezen. En aangezien de schokgolf de harde supersonische knal veroorzaakt, is het bestuderen van deze golven geen overbodige luxe.

Bron: Live Science

Beeld: NASA/Ken Ulbrich


Meer Foto's