Politie heeft vingerafdruk dode man nodig

Laurien Onderwater

24-04-2018 08:59:45

vingerafdruk

Een paar rechercheurs uit Florida hebben geprobeerd de vinger van een overleden verdachte te gebruiken om zijn telefoon te ontgrendelen.

Aangezien ons hele leven is terug te vinden in onze smartphone kunnen de telefoons veel betekenen in onopgeloste politiezaken. Dat was dan ook de reden dat een paar rechercheurs een uitvaartcentrum binnen liepen, omdat ze de vinger nodig hadden om de smartphone van de overleden verdachte Linus F. Phillip te ontgrendelen. Maar, zoals verwacht, waren de nabestaanden not amused. En mag het eigenlijk wel?

Drugsonderzoek

Phillip is eind maart om het leven gekomen. Twee officieren hadden hem aangehouden, omdat ze marihuana dachten te ruiken in zijn auto. Daarop probeerde Phillip te vluchten met zijn auto, maar een van de twee agenten werd toen meegesleurd. Zijn collega schoot daarom op Phillip die vervolgens met zijn auto crashte en later dood werd verklaard.

Kort na Phillips dood gingen twee rechercheurs naar het Sylvan Abbey Funeral Home in Clearwater, Florida, waar het lijk werd vastgehouden. Ze wilden zijn telefoon ontgrendelen in de hoop meer informatie tegen te komen over een afzonderlijk onderzoek naar drugs waarbij Phillip betrokken was. Maar helaas voor de mannen slaagden ze er niet in om in de smartphone te komen.

Niet blij

De verloofde van Phillip was op dat moment ook in het uitvaartcentrum en vertelde later hoe respectloos ze de actie vond. Zo was ze van tevoren niet ingelicht dat de mannen überhaupt zouden langskomen. Hoewel dat inderdaad niet erg netjes is, schijnen de rechercheurs wel gewoon legaal bezig te zijn geweest.

Politiewoordvoerder inspecteur Randall Chaney zegt dat de rechercheurs geen huiszoekingsbevel nodig hadden, omdat grondwettelijke bescherming tegen huiszoekingen niet van toepassing is op overleden mensen. Verschillende juridische experts zijn het hiermee eens, maar het is hoe dan ook een bizar en enigszins creepy voorval.

Bronnen: Tampa Bay Times via Gizmodo, The Verge

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens