Misvattingen over de psychopaat

KIJK-redactie

01 December 2020 09:00

psychopaten

Het zou vooral om mannen, moordenaars en verkrachters draaien – of CEO’s in het bedrijfsleven. Maar allemaal golden ze als onbehandelbaar. Vergeet het: dit heersende beeld van psychopaten klopt van geen kanten.

Ongevoelig, kil, leugenachtig, manipulatief, charmant, gewetenloos, impulsief, intelligent, en zonder angst. Deze karakterschets geldt misschien voor Ted Bundy, die in de jaren zeventig meer dan dertig vrouwen vermoordde, of voor de geduchte moordenaars op het witte doek, zoals Patrick Bateman (American Psycho) en The Joker.

De gemiddelde psychopaat voldoet bij lange na niet aan dat profiel. Het gros van de 200.000 volwassenen in Nederland met psychopathische trekken leidt waarschijnlijk een onopvallend leven en komt nooit met justitie in aanraking. En wie over de schreef gaat, bezondigt zich meestal aan ‘kleinere’ delicten, zoals diefstal, fraude en mishandeling. En zo bestaat er nog een aantal misvattingen over psychopaten.

Dit is het begin van het artikel te vinden in KIJK 1/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 december tot en met 20 januari.

Meer informatie:

Tekst: Maurice Timmermans

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen