‘De elastieken generatie verdomt het om oud te worden’

KIJK-redactie

22-09-2018 12:59:40

KIJK durf

Een groot deel van onze lezers behoort tot de zogenoemde Elastic Generation. En volgens hoofdredacteur André is KIJK ook tot deze generatie toegetreden. 

Je hebt het niet in de gaten, maar je wordt onderzocht. We kijken namelijk regelmatig naar wie jullie zijn en wat jullie van KIJK verwachten. Uit onze cijfers blijkt dat een flink deel van onze lezers tot de zogenoemde Elastic Generation behoort. In een Brits onderzoek naar die generatie staat: ‘Gezegend met een langere levensverwachting vertonen ze gedrag en een levenshouding die duidelijk jonger zijn dan generaties voor hen. Ze verwerpen het traditionele lineaire pad door het leven, maar springen er vrolijk doorheen.’

Elastieken generatie

Deze bevolkingsgroep is boven de vijftig. Een paar generaties geleden dacht je er op die leeftijd over na om zo langzaam maar zeker achter de ‘gerania’ plaats te gaan nemen. De vijftigers van nu peinzen daar niet over. Ondanks hun leeftijd gaan de ‘elastieken’ weer daten of studeren, ze beginnen vrolijk een nieuw bedrijf en als KIJK een actie heeft waarbij je met oud-F-16-piloten mee kunt vliegen, stappen ze net zo gemakkelijk in de cockpit als iemand die decennia jonger is. Kortom: de Elastic Generation verdomt het om oud te worden.

Je hebt ongetwijfeld gehoord dat KIJK dit jaar vijftig jaar bestaat en daarmee treedt het blad zelf als het ware ook toe tot de elastieken generatie. Ook deze vijftiger staat open voor van alles en nog wat. Van de plasticproblematiek (pagina 14) tot de raadselachtige Turkse staatsgreep uit 2016 (pagina 42). En van de goedbedoelde kledingdonaties die Afrikaanse ondernemers de nek omdraaien (pagina 56) tot de BepiColombo-ruimtesonde (pagina 70) die gaat kijken hoe de vlag er op Mercurius bij hangt.

Too old to die young

Overigens is zo’n elastieken geest leuk en aardig, maar het lijf is een ander verhaal. Daar kwam ik onlangs achter toen ik met mijn motor onderuit ging en tientallen meters over het asfalt tuimelde. Mijn 52-jarige lijf bleek minder elastisch dan mijn 52-jarige geest. Maar goed, de geschaafde heup, spierpijn (op plekken waar ik nooit een spier had verwacht) en een pijnlijke knie zijn al bijna weer vergeten. De glijpartij gaat me er niet van weerhouden om lekker te blijven rijden. Wat mij betreft tot KIJK en ik dik in de tachtig zijn. Ik laat alvast een motorjas maken met de tekst: Too old to die young.

Deze redactioneel staat ook in KIJK 10/2018.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis