‘Reisziekte tegen te gaan met stroompje’

Naomi Vreeburg

07-09-2015 13:00:33

Als het aan Britse wetenschappers ligt, is wagenziekte binnenkort tegen te gaan met stroomstoten door het brein.

Watten in je oren, accupunctuurbandjes, een natuursteen bij je dragen. Het zijn allemaal remedies die zijn voorgesteld aan mensen die lijden aan wagenziekte. Ook zijn er tal van pilletjes te koop om te voorkomen dat je misselijk wordt in de auto, op de boot of in het vliegtuig. Maar deze medicijnen werken niet altijd naar behoren en veroorzaken slaperigheid. Onderzoekers bieden nu een alternatief: stroomstootjes in de hersenen.

wagenziekte stoelMisselijkmakende stoel

Waar reisziekte door wordt veroorzaakt, is nog niet helemaal helder. Een van de populairste theorieën stelt dat er een conflict ontstaat in het brein, doordat de bewegingen van je lichaam niet overeenkomen met wat je ogen zien. Om deze ‘hersenstoring’ te bestrijden, hebben de Britse onderzoekers 10 minuten lang elektroden tegen de schedel van 20 proefpersonen geplaatst. Deze verzenden een mild, elektrisch stroompje naar het hersendeel dat is betrokken bij het verwerken van beweging.

Deze impuls kregen de proefpersonen toegediend, terwijl ze in een misselijkmakende stoel zaten. De zetel veerde en draaide; bewegingen die wagenziekte kunnen veroorzaken. De deelnemers gaven aan dat ze veel minder misselijk waren wanneer ze de elektroden op hadden dan wanneer ze zonder elektroden op de stoel zaten.

Mobiel

Het is natuurlijk geen gezicht om met twee van zulke grote elektroden in de bus te stappen. Daarom hopen de onderzoekers dat het stroomstootje binnen vijf tot tien jaar kan worden verstuurd vanuit een klein apparaatje – formaat mobiel. Dit toestel zou dan kort voor de reis tegen de schedel moeten worden gehouden om die nare misselijkheid tot het verleden te laten behoren.

Bronnen: Neurology, IFL SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens