Drie keer reuk in de slaapkamer

KIJK-redactie

03 September 2020 15:00

reukvermogen

Ons reukvermogen is ons zwakste zintuig, denken mensen vaak. Maar studies laten zien dat de neus in sommige situaties een wonderlijk en krachtig lichaamsdeel is. Ook in de slaapkamer.

1) Rozengeur en maneschijn

reukvermogen

Maakt het uit of je slaapkamer naar rozen of naar rotte eieren ruikt? Ja, volgens een kleine studie uit 2009 van een instituut voor mentale gezondheid in het Duitse Mannheim. De vijftien proefpersonen hadden de geurtjes tijdens het slapen niet bewust opgemerkt, maar rapporteerden wel duidelijk positievere dromen na een nachtje rozengeur.

2) Je geliefde op je kussen

reukvermogen

De geur van je geliefde is een goed slaapmiddel. In een studie van de Universiteit van Brits-Columbia (Canada) sliepen proefpersonen twee nachten met een T-shirt van hun partner als kussenovertrek en twee nachten met een ‘controleshirt’, gedragen door een onbekende of door niemand. Hoewel ze niet wisten welk shirt van hun lief kwam, sliepen ze daarop beter.

3) Een neus voor seks

reukvermogen

Onderzoekers van de Universiteit van Dresden onderwierpen zeventig twintigers aan een geurtest en vroegen hun naar hun seksleven. Degenen met een scherpe neus beleefden gemiddeld meer plezier aan seks en vrouwelijke topruikers hadden meer orgasmes. Er was geen link tussen reukgevoeligheid en seksverlangen of de hoeveelheid seks.

Dit is een kader uit het artikel ‘Met de neus op de feiten’ te vinden in KIJK 10/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 september tot en met 14 oktober.

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma

Beeld: Jebulon/CC BY-SA 3.0, iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen