‘A.I.-advocaat draait parkeerboetes terug’

Laurien Onderwater

04 July 2016 17:00

Chatbot draait parkeerboetes terug

Deze goedhartige student heeft een chatbot ontwikkeld die parkeerbonnetjes aanvecht.

Het is inmiddels niet nieuw meer dat robots bijna alles kunnen. Ze winnen Go van de wereldkampioen, ze kunnen filmscripts schrijven en nu kan A.I. nog iets aan zijn curriculum vitae toevoegen: advocaatje spelen. Zo heeft deze chatbot, ontwikkeld door een 19-jarige student uit Londen, parkeerboetes ‘aangevochten’.

Barmhartige Samaritaan

Joshua Browder, een autodidactische programmeur, kwam met het idee van een juridische chatbot nadat hij zelf op 18-jarige leeftijd al dertig parkeerbonnen in the pocket had. Hij was ze spuugzat en vond het hoog tijd hier wat aan te doen.

De werking van de chatbot is vrij simpel. Hij vraagt de gedupeerden wat de omstandigheden waren toen ze een parkeerboete ontvingen en genereert op basis daarvan een brief die ze kunnen gebruiken om de bonnetjes aan te vechten. En met succes, want inmiddels heeft de robot al een paar mensen gelukkig gemaakt door hun boete terug te laten draaien. En de diensten zijn kosteloos.

Ambitieus

Maar Bowder wil het niet bij parkeerbonnetjes laten. De student is van plan om mensen met vertraagde vluchten te assisteren bij het aanvragen van compensatie of HIV-positieven te helpen bij het begrijpen van hun rechten. Ook het cv van de chatbot wordt dus nog verder uitgebreid.

Bronnen: The Guardian, IFLScience

Beeld: Javier Campos


Meer Mens