Deze robot geeft je zijn zegen

Naomi Vreeburg

03-06-2017 13:00:55

zegen

Kunstmatige intelligentie heeft nu ook zijn weg naar de kerk gevonden en gedraagt zich daar als geestelijke.

Meestal zijn het standaard zinnetjes die priesters of dominees uitspreken om je te zegenen. Kunstmatige intelligentie kan deze riedeltjes ook makkelijk opdreunen, lijken ze in Wittenberg te denken. In een kerk in deze Duitse stad staat namelijk sinds kort een – niet al te spectaculaire – robot die de rol van geestelijke op zich neemt.

Neuskleur

BlessU-2, zoals de toepasselijke naam van de mechanische dominee luidt, bestaat uit een hoofd, een groot beeldscherm en twee handen. Op het touchscreen kun je aangeven welke taal je spreekt, of je een man of een vrouw bent en welke zegen je wenst te ontvangen.

Vervolgens gooit de robot zijn armen in de lucht, geven zijn handen licht en beweegt hij zijn mond en wenkbrauwen terwijl hij de zegen over je uitstrooit. Oh ja, en zijn neus verandert ondertussen van kleur. (Waar dat laatste goed voor is, ontgaat ons ook even.)

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Reformatie

De mechanische dominee is gemaakt om de 500ste verjaardag van de protestantse reformatie te vieren en om een discussie op te roepen over de toekomst van de kerk en de rol die kunstmatige intelligentie daarbij kan spelen. Wat volgt? Een Jehovarobot aan de deur?

Bronnen: The Guardian, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis