Deze robot omarmt je hart

Naomi Vreeburg

19-01-2017 16:00:11

hart

Een kunstmatige spier die als een mouw over het hart wordt geschoven, moet mensen met een zwak hart helpen het bloed rond te pompen.

Als je een hartaanval overleeft, heeft je rikketik wat extra zorg nodig. Het orgaan kan na deze klap ietwat uit het veld zijn geslagen en minder goed functioneren. Om het hart een beetje te helpen, hebben Amerikaanse onderzoekers een zachte robot ontwikkeld die de rikketik een stevige knuffel geeft en hem zo bijstaat bij het rondpompen van bloed.

Mouw voor het hart

Een veelgebruikte oplossing voor mensen met een zwak hart, is een mechanische pomp die wordt verbonden met het orgaan en het bloed door de rest van het lichaam laat stromen. Er is alleen een probleem met dit apparaat: het moet in contact staan met het bloed om het rond te pompen. En dit kan zorgen voor infecties en bloedpropjes.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bij de knuffelende robot is dit niet het geval. Deze is gemaakt van siliconen en wordt als een mouw rond het hart geschoven. Wanneer er lucht in wordt gebracht, trekt hij zich samen en als deze lucht er weer wordt uitgeperst, ontspant hij zich. Op deze manier pompt de kunstmatige spier het bloed rond zonder ermee in aanraking te komen.

Aanvoeren van lucht

Het apparaat is met succes getest bij zes varkens, maar of de robot binnenkort ons hart komt knuffelen, is nog maar de vraag. Er zijn nog een aantal problemen. Zo is de studie behoorlijk klein. Verder geven de onderzoekers toe dat er op dit moment nog geen goede oplossing is om de lucht bij de robot aan te voeren.

Maar het goede bericht is dat wetenschappers met man en macht proberen een zwakke rikketik bij te staan in moeilijke tijden.

Bronnen: Science Translational Medicine, New AtlasPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis