Robot speelt boter-kaas-en-eieren met patiënten

kijkmagazine

06-05-2018 10:59:51

boter-kaas-en-eieren

Deze robot helpt mensen revalideren door levensgroot boter-kaas-en-eieren met ze te spelen.

Ook het eeuwenoude spelletje boter-kaas-en-eieren is met de tijd meegegaan. Je hoeft het maar te googelen en er verschijnt een speelveld: de computer is klaar voor een potje.

Een robot dit spelletje leren, is dan ook niets nieuws en geen grote uitdaging. Wat onlangs wel voor het eerst is getest, is het gebruik van zo’n robot om patiënten te helpen revalideren door ze te laten oefenen met huishoudelijke taken.

Huishouden

Boter, kaas en eieren zijn dan misschien wel veelvoorkomende boodschappen, maar het spelletje kan je toch niet helpen met het huishouden? Toch wel: het spel wordt levensgroot gespeeld. Hierbij kunnen patiënten oefenen met bekers oppakken en deze in een kast te plaatsen, bewegingen die nodig zijn in het huishouden. In onderstaand filmpje is te zien hoe dat werkt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Leeftijd

Omdat een spelletje er vooral voor moet zorgen dat het revalidatieproces leuker wordt, hebben de wetenschappers ook getest hoe tevreden patiënten waren met deze oplossing. Het opvallende is, dat leeftijd hierin een belangrijke factor blijkt.

Er zijn twee soorten spellen: bij het ene spel is de tegenstander een robotarm die ook bekers pakt en in de kast zet, terwijl bij het andere spel alleen lampjes oplichten in de desbetreffende hokjes.

Alle deelnemers vonden in het eerste opzicht de arm leuker, omdat het menselijker is. Echter hadden jongere volwassenen bij het vaker spelen van spel liever de lampjes, want dan gaat het een stuk sneller. Ouderen bleven bij hun voorkeur voor de robotarm.

Écht persoonlijk is het natuurlijk niet – misschien de combinatie van de spelletjes spelende robotarm en een pratende robot – zoals Erica of Sophia – een idee?

Bronnen: Restorative Neurology and Neuroscience, EurekAlert

Beeld:  Ben-Gurion University

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis