Het ‘vergeten bombardement’ op Rotterdam

KIJK-redactie

16 March 2019 12:59

De Duitsers gooiden in 1940 Rotterdam in puin. Maar gedurende WO II werd de stad veelvuldig door Britse en Amerikaanse vliegtuigen aangevallen. In deze aflevering van de serie Terugvlucht: hoe een combinatie van foute beslissingen en domme pech op 31 maart 1943 tot een nieuwe catastrofe leidde.

Zoals altijd als het luchtalarm ging, rende de dertienjarige Piet van Vlijmen naar boven om te kijken of hij vliegtuigen kon zien. Maar de hemel bleef leeg en hij voegde zich weer bij de rest van het gezin op de benedenverdieping. Op dat ogenblik begonnen overal bommen te ontploffen. “De kalk vloog van het plafond, alle ruiten waren gebroken en de gordijnen fladderden in de wind”, vertelde hij vele jaren later.

Het was woensdag 31 maart 1943, rond half twee in de middag. Zestien Amerikaanse B-17’s hadden 43.000 kilo aan explosieven op de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken gegooid. De bommen kwamen dicht bij elkaar neer, wat betekende dat er in dat opzicht vakwerk was geleverd. Maar het beoogde doelwit lag enkele kilometers verderop. Een groot deel van Bospolder-Tussendijken werd in no time weggevaagd. Zo’n 13.000 mensen raakten dakloos. Erger nog: er waren ruim vierhonderd doden en honderden gewonden. Opnieuw had de luchtoorlog Rotterdam zwaar getroffen.

Dit is het begin van de Terugvlucht-aflevering ‘Twee dodelijke minuten’ te vinden in KIJK 4/2019. Deze editie ligt vanaf 21 maart in de schappen tot en met 17 april.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.


Meer Artikelen