Zorgt schimmelkaas voor weerstand tegen antibiotica?

KIJK-redactie

12 June 2017 13:00

schimmelkaas

Kunnen bacteriën in je lichaam resistent worden tegen antibiotica als je veel schimmelkaas eet?

Hendri van Kuijk eet graag blauwschimmelkaas, schrijft hij. “Maar krijg ik dan geen weerstand tegen antibiotica? Want die schimmel heet Penicillium roqueforti, en dat klinkt als familie van het antibioticum penicilline.” We kunnen je meteen geruststellen, Hendri. De schimmel in blauwschimmelkaas maakt geen penicilline. De bacteriën in je lichaam kunnen er dus niet resistent door worden.

Honderden schimmelsoorten

“Er zijn wel honderden verschillende schimmelsoorten binnen het geslacht Penicillium”, vertelt bioloog en schimmelexpert Jan Dijksterhuis van het Westerdijk Instituut. “En die verschillen onderling behoorlijk. Sommige groeien snel, andere langzaam, ze maken allerlei verschillende soorten stoffen aan, en ze zijn er in allerlei tinten groen.”

Ook in blauwgroen dus, zoals bij Penicillium roqueforti. “Slechts een klein deel van de schimmels in het geslacht Penicillium maakt penicilline, en de schimmel in blauwe kaasjes dus niet.”

P. roqueforti maakt trouwens wél een stuk of zestig vluchtige stoffen, waaronder een paar die een nogal pittige geur en smaak verspreiden. Daardoor is die schimmelkaas juist zo geliefd. “Maar het is een snelgroeiende schimmel, die daarom in andere voedingsmiddelen juist ongewenst is. In roggebrood bijvoorbeeld, want daar gedijt P. roqueforti ook goed op.”

Concurrentie

Misschien maakt P. roqueforti toevallig nog wel andere antibiotica aan, merkt Dijksterhuis op. “Schimmels moeten in veel gevallen concurreren met bacteriën, daarom maken ze vaak bacteriedodende stoffen aan. Maar dat zal dan in zulke lage concentraties zijn dat er nog steeds geen gevaar is.”

Dus, Hendri, neem gerust nog een toastje met schimmelkaas vanavond. En wil je meer weten over de schimmel waarvan de smaak je zo bekoort, kom dan naar het SchimmelLAB in het Universiteitsmuseum Utrecht. Daar kun je live zien hoe P. roqueforti het in een buis opneemt tegen andere schimmels!

Tekst: Diana de Veld

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt