SHOT: ingepeperd

Laurien Onderwater

2019-12-04 08:59:38

hete pepers

Van alle landen die hete pepers verbouwen, staat China met stip op één. In dit stuk woestijn ligt een klein deel daarvan te drogen.

Het gros van de Nederlanders laat ze liever links liggen: chilipepers. Niet zo gek ook, want de traditionele Hollandse keuken – met zijn gekookte aardappels, groenten en een stukje vlees – kent het gebruik van hete pepers helemaal niet. En wat de boer niet kent…

Hete pepers

In het Verre Oosten daarentegen zijn chilipepers niet aan te slepen. Van alle landen die hete pepers verbouwen, staat China met stip op één. In dit stuk woestijn, door de Amerikaan George Steinmetz vanuit een gemotoriseerde paraglider gefotografeerd in de West-Chinese regio Xinjiang, ligt een klein deel daarvan te drogen. Een klein deel? Jazeker. Alle Chinese pepervelden bij elkaar beslaan namelijk een oppervlakte van 20.000 vierkante kilometer, grofweg de helft van Nederland. En dat is goed voor een productie van zo’n 36 miljoen ton.

© George Steinmetz/Corbis/Getty Images

Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 10/2019.

Beeld: George Steinmetz/Corbis/Getty Images

KIJK 12-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Mens

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.