5 buitenlandse sinterklazen

KIJK-redactie

09 November 2015 09:00

Sinterklaas vind je niet alleen in Nederland. Een lijstje buitenlandse versies. 

Over iets minder dan een maandje is het weer zover: Sinterklaas. Het oer-Hollandse feestje. Maar is het wel zo’n  Nederlandse traditie? Nee. Ook in het buitenland vieren ze de komst van de goedheiligman. Alleen dan wel iets anders dan wij. Hieronder een lijstje van vijf.

1. In Tsjechië staat Sinterklaas bekend als Svatý Mikuláš. Hij komt op 5 december aan een gouden touwtje afgedaald uit de hemel om hier onder meer snoep uit te delen.

2. In België lijkt het Sinterklaasfeest veel op het Nederlandse. Het paard heet er echter niet Amerigo, maar Slecht-Weer-Vandaag.

3. De Sinterklaas in Oostenrijk wordt niet geholpen door Zwarte Pieten. Deze goedheiligman heeft namelijk een stel engeltjes tot zijn beschikking.

4. Père Fouettard is Frans voor ‘ranselende vader’. In Frankrijk helpt deze boeman de Sint bij het straffen van stoute kinderen.

5. Aan het einde van het visseizoen viert men Sinterklaas in Bulgarije. Onderdeel van het fuifje is dat iedereen karper eet.

Dit is een kader uit het artikel ‘Hollands feestje? Sinterklaas en zwarte Piet: het echte verhaal’ te vinden in KIJK 12/2015. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 19 november tot en met 18 december.

Meer informatie:

Tekst: Rik Peter

Beeld: 123rf


Meer Artikelen