Slimme speen moet glucoselevels in zuigelingen meten

KIJK-redactie

25-10-2019 10:59:40

speen

Een team onderzoekers heeft een eenvoudige methode ontwikkeld waarmee de bloedsuikerspiegel in baby’s kan worden gemeten.

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer niet-invasieve manieren bedacht om de gezondheid van volwassenen te meten. Denk bijvoorbeeld aan draagbare biosensoren die het hart in de gaten houden. Toch zijn ook deze methoden vaak niet bruikbaar voor baby’s met hun tere huidje.

Amerikaanse wetenschappers hebben daarom een mild alternatief ontwikkeld, in de vorm van een speen die (voor nu) het glucosegehalte in het speeksel van de wurmen meet. Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in Analytical Chemistry, kan de speen in de toekomst al vroeg diabetes diagnosticeren in de kleine patiënten.

Lees ook:

Slimme speen

Het idee is vrij eenvoudig. Als een baby op de speciale speen sabbelt, vloeit speeksel in een soort pipetje in het zuigstuk. De vloeistof komt terecht in een zogeheten elektrochemische detectiekamer in de speen waar een enzym – dat is bevestigd aan een dunne elektrode – glucose uit het speeksel omzet in een zwak elektrisch signaal.

© Escarpa et. Al, 2019

Dat signaal wordt draadloos verstuurd naar een smartphone-applicatie die de speekselglucosewaarden bepaalt op basis van de sterkte van het signaal. (Glucoseniveaus in het speeksel hangen samen met die van de bloedbaan.)

Het apparaatje is alleen nog niet getest op baby’s, maar bij volwassen vrijwilligers met type 1 diabetes heeft hij al nauwkeurig veranderende glucosespiegels voor en na een maaltijd gemeten. En wie weet kan de speen over een paar jaar biomarkers meten die verband houden met andere ziekten. Maar dat klinkt nog als toekomstmuziek.

Bronnen: Analytical Chemistry, ACS Chemistry, New Atlas

Beeld: University of California-San Diego

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens