Standbeeld Kalasjnikov bevatte foutje

Laurien Onderwater

25-09-2017 15:59:51

Kalasjnikov

Vorige week werd in Moskou een standbeeld onthuld van de bedenker van de AK-47. Maar een oplettende wapenexpert kwam er snel achter dat de sokkel een fout bevatte.

Tijdens een controversiële ceremonie vorige week werd een 7 meter hoog standbeeld onthuld van Michail Kalasjnikov – de bedenker van het meest gebruikte vuurwapen in de wereld: de Avtomat Kalasjnikova-47. Op een hoge sokkel staat Kalasjnikov met in zijn handen zijn gelijknamige automatische wapen.

Maar drie dagen later moest het beeld alweer worden aangepast, want er was een merkwaardige fout gemaakt. Op de sokkel van het sculptuur stond namelijk een Duits geweer afgebeeld.

Sturmgewehr

Het ging om een Sturmgewehr 44 dat veelvuldig door nazi’s werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas na de onthulling van het standbeeld merkte de Russische wapenexpert Yuri Pasholok op dat er iets niet helemaal aan klopte. Andere experts bevestigden zijn vermoeden en niet veel later kwam er een slijptol aan te pas om de fout te corrigeren.

Toch is het niet heul gek dat deze fout is gemaakt, gezien het feit dat de twee type geweren erg op elkaar lijken. Veel kenmerken van het Sturmgewehr vind je dan ook terug in de AK-47.

De ‘Avtomat Kalasjnikova’

Het Duitse Sturmgewehr

Geestelijk pijn

Michail Kalasjnikov kreeg veel lof voor de AK-47. Zo ontving hij in 1949 de Stalinprijs en een geldbedrag van 150.000 roebel (in die tijd erg veel geld). Verder werd de Rus onder meer Held van de Socialistische Arbeid en Doctor in de Technische Wetenschappen.

Zelf worstelde Kalasjnikov erg met zijn geweten. Gedurende zijn leven werd hem regelmatig dezelfde vraag gesteld: “Meneer Kalasjnikov, wat vindt u ervan dat er met uw wapen overal ter wereld mensen worden gedood?” Op 93-jarige leeftijd (een halfjaar voor zijn dood) schreef hij daarom een brief aan het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, waarin hij aangaf “geestelijk pijn” te lijden.

“Ik stel mezelf steeds de vraag waar geen antwoord op te geven is. Als mijn geweer mensen het leven heeft ontnomen, ben ik dan, Michail Kalasjnikov, 93 jaar oud, een boerenzoon en orthodox-christelijk van geloof, verantwoordelijk voor hun dood, zelfs al waren het vijanden?” De patriarch schreef terug dat de kerk daar een duidelijk standpunt over heeft. “Als dat wapen is gebruikt om het moederland te beschermen, ondersteunt de kerk de ontwerper en de militairen die het gebruiken.”

Michail Timofejevitsj Kalasjnikov stierf op 23 december 2013 op 94-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Izjevsk. Zijn wapen leeft voort.

Bronnen: ANP, BBC News

Beeld: AFP

Lees ook:

Wil je graag meer lezen over het wapen van de revolutie: de AK-47? Bestel dan hier de KIJK Revolutie! een speciale uitgave van KIJK. Abonnee worden? Dat kan hier.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis