F-15 verliest canopy op 9000 meter

Laurien Onderwater

08 January 2019 12:59

F-15 canopy

Twee piloten van de Israël Air Force voerden onlangs een noodlanding uit, nadat hun F-15 de cockpitkap verloor tijdens een oefening.

Het incident vond plaats op 2 januari. De piloot en zijn navigator waren opgestegen vanaf luchtbasis Tel Nof – zo’n 60 kilometer van Jeruzalem – en vlogen naar het zuiden. De F-15 klom naar een hoogte van 30.000 voet, ruim 9000 meter, toen tijdens de vlucht de kap plotseling loskwam. De twee mannen aan boord werden daardoor in één klap blootgesteld aan temperaturen van zo’n 45 graden Celsius onder nul, hevige turbulentie en een oorverdovend lawaai.

Lees ook: USAF pakt plasprobleem piloten aan

“Canopy is breaking”

In onderstaand geluidsfragment – online gepubliceerd door The Jerusalem Post – hoor je hoe de vliegtuigbemanning routinekwesties bespreekt wanneer plotseling een van hen “the canopy is breaking!” roept. Wat volgt is veel geschreeuw en het geluid van de bulderende wind.

Gelukkig raakten de mannen tijdens het incident niet gewond . Ze vertraagden het toestel tot 320 kilometer per uur (een fractie van wat een F-15 kan halen) en lieten de luchtverkeersleiding in Nevatim – de dichtstbijzijnde vliegbasis – weten dat ze een noodlanding moesten maken.

Remkabels

Vervolgens vertelt de piloot de verkeerstoren dat de F-15 met remkabels moet worden afgeremd. (Als je Top Gun hebt gezien, herinner je je ongetwijfeld de scènes waarin Maverick met zijn straaljager op het vliegdekschip landt. De fighter jet grijpt met zijn staarthaak staalkabels aan die over het dek zijn gespannen en komt zo tot stilstand.)

Uiteindelijk landde de F-15 veilig op de Nevatim-basis. Het is nog niet bekend hoe het komt dat de cockpitkap losraakte en het is ook niet de eerste keer dat dat gebeurt. Er heeft zich in de lange geschiedenis van de F-15 drie keer eerder zo’n incident voorgedaan en in alle gevallen konden de toestellen zonder problemen aan de grond worden gezet.

Bronnen: The Jerusalem Post, Popular Mechanics

Beeld: 123rf

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.


Meer Mens