Deze tattoo-inkt is na een jaar weer weg

Laurien Onderwater

14 May 2016 11:00

Tijdelijke tattoo dankzij Ephemeral

Voor iedereen die graag een tatoeage zou willen, maar het niet aandurft vanwege de permanentie is er nu een oplossing: eenjarige tattoos. 

Misschien ken je iemand in je omgeving of ben je zelf de pechvogel die een tattoo heeft laten zetten en er nu spijt van heeft. De enige manier om daarvan af te komen, is een pijnlijke laserbehandeling. Juist die minder prettige ervaring vormde voor de bedenker van Ephemeral – wat heel toevallig kortstondig betekent – de reden om een inkt te ontwikkelen die na een jaar weer weg is.

Te grote moleculen

De wetenschap achter deze speciale inkt is vrij simpel. De huidige tattoo-inkt bevat moleculen die voor het immuunsysteem te groot zijn om af te breken. Ephemeral maakt gebruik van kleinere moleculen – maar nog wel groot genoeg om op je huid te blijven – die naarmate de tijd verstrijkt, vervagen. Als je de tattoo sneller weg wilt hebben, kunnen de moleculen met een speciale vloeistof worden ‘weggespoeld’.  Deze vloeistof wordt over de lichaamsversiering getatoeëerd, waardoor hij verdwijnt.

Klinkt niet ideaal om de pijn van het tatoeëren wederom te ervaren om de tattoo te verwijderen. Maar volgens de bedenker doet dit minder pijn dan de laserbehandeling.

Varkenshuidjes

Ephemerals inkt wordt eerst nog getest op varkensvellen, omdat deze genetisch gezien dicht bij de menselijke huid liggen. De bedenkers van de tijdelijke tattoo hopen de eerste lichaamsplaatjes in de herfst 2017 te kunnen zetten. Zou jij met deze techniek een tattoo aandurven?

Lees hier over de immuunboost die tattoos je lichaam zouden kunnen geven.

Bronnen: Ephemeral, ScienceAlert, Tech Crunch


Meer Mens