3 redenen voor vrijdag de dertiende

KIJK-redactie

18 January 2019 12:59

bijgeloof

Paraskevidekatriafobie is de officiële naam voor vrijdag-de-dertiende-angst. Sommige mensen hebben er extreem veel last van; ze blijven dan binnen, en zullen al helemaal niet gaan vliegen. Waar komt deze angst vandaan? Hier zijn drie mogelijke verklaringen:

1) Jezus en zijn apostelen

Tijdens het Laatste Avondmaal, dat voorafging aan de arrestatie van Jezus Christus, zaten er dertien mensen aan tafel: hijzelf en zijn twaalf apostelen. De dertiende was Judas Iskariot, die Jezus zou verraden aan de Romeinse autoriteiten.

2) Vrijdag executiedag

Jezus werd gekruisigd op een vrijdag. Tot diep in de middeleeuwen bleef het in het christelijke Europa de gewoonte om misdadigers op een vrijdag terecht te stellen. In Engeland kreeg die dag dan ook de bijnaam hangman’s day.

3) De ondergang van de tempeliers

Op vrijdag 13 oktober 1307 liet de Franse koning Filips IV veel leden van de tempeliers, een kruisridderorde, oppakken op beschuldiging van ketterij. Ze werden gemarteld en tientallen belandden op de brandstapel.

Dit is een kader uit de Terugvlucht-aflevering ‘Vlucht 666’ te vinden in KIJK 2/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 24 januari tot en met 20 februari.

Meer informatie:

Tekst: Philip Dröge

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.


Meer Artikelen