Test kan doodstijdstip bepalen tot tien dagen na dato

KIJK-redactie

06-07-2015 11:00:30

Wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om te berekenen wanneer iemand is overleden. De methode kan worden gebruikt tot tien dagen nadat iemand is gestorven.

In de forensische wetenschap is het van belang te bepalen wanneer iemand is overleden. Zo kun je in geval van moord bijvoorbeeld nagaan waar de verdachten zich op dat tijdstip bevonden. Helaas is het bepalen van het zogenaamde post-mortem interval (PMI) niet zo makkelijk.  Tot 36 uur na de dood kan met zekere nauwkeurigheid een tijdstip worden vastgesteld. Maar wordt het lichaam later gevonden, dan is het allemaal een stuk lastiger. Een nieuwe test brengt daar verandering in; die kan na tien dagen nog berekenen wanneer het slachtoffer is gestorven.

Dode varkens

Wanneer je dood gaat, worden bepaalde eiwitten en enzymen in je lichaam langzaam afgebroken. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld rigor mortis; het lichaam verstijft dan doordat ATP wordt afgebroken. De spieren hebben ATP nodig om te ontspannen. Dit verschijnsel vindt 2 tot 6 uur na de dood plaats, maar er zijn nog een heleboel vergelijkbare processen die plaatsvinden op bepaalde momenten na het overlijden.

Specifieke afbraakproducten verschijnen dus op een specifiek moment na het overlijden. De wetenschappers hielden bij hoe snel dat gebeurde in dode varkens. Zo lukte het om tot 240 uur na overlijden een inschatting te maken van het PMI. Na die 240 uur werden de eiwitten die ze analyseerden (tropomyosine en actinine) niet verder afgebroken.

Voordelen

De onderzoekers zijn nu bezig om vergelijkbare tests uit te voeren in menselijk weefsel. De resultaten daarvan lijken veelbelovend. De afvalproducten die in varkens ontstaan, lijken ook in mensenweefsel voor te komen.

Het gebruik van tropomyosine en actine in dit onderzoek heeft een aantal voordelen. De eiwitten, die onderdeel zijn van spieren, komen veel voor en kunnen makkelijk worden afgenomen. De eiwitten in het weefsel zijn veel onderzocht en de methode is eenvoudig en kan binnen een dag resultaat opleveren.

Bronnen: International Journal of Legal Medicine, Society for Experimental Biology via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens