Tien medische missers

KIJK-redactie

21 July 2020 10:59

medische missers

In het ziekenhuis ben je doorgaans in goede handen – zou je denken. Maar ook daar gaat weleens iets mis. Tien bizarre medische blunders op een rij.

1) Achterblijvers

Alleen al in de Verenigde Staten blijft er jaarlijks vierduizend keer ‘iets’ achter in het lichaam van een patiënt. Stukken verband bijvoorbeeld, en ook naalden, scharen en andere gereedschappen. In 2009 maakte een niet nader genoemd Duits ziekenhuis het wel heel erg bont. Na een prostaatoperatie was ex-bankier Dirk Schroeder maar liefst zestien lichaamsvreemde voorwerpen rijker. Au! Geëiste schadevergoeding: 80.000 euro.

medische missers

>>> Lees ook: Vijf blunders uit de wetenschap <<<

2) ‘Horrordokter’

De Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur heeft jarenlang grove fouten gemaakt. Hij behandelde patiënten onterecht voor ernstige aandoeningen zoals alzheimer en parkinson. Na tientallen aangiften en vele onderzoeken oordeelde de rechtbank in 2014 dat hij ten minste acht keer een verkeerde diagnose had gesteld. Het leverde Jansen Steur – die tot 2013 in Duitsland gewoon doorwerkte – uiteindelijk zes maanden voorwaardelijk op. En de bijnaam ‘horrordokter’.

3) Verloren jaren

“U hebt MS of er zit iets in uw hoofd dat er niet hoort.” Dat kreeg Monique Gijsberts in 2005 te horen na een onderzoek in het Amphia Ziekenhuis in Breda. MS is een ernstige zenuwaandoening; Gijsberts volgde dan ook het advies om alle activiteiten – inclusief haar werk – op een heel laag pitje te zetten. Negen jaar later bleek dat haar neuroloog een verkeerde diagnose had gesteld. Zij had al die jaren helemaal geen MS.

4) Sprakeloos

Voor een narcose worden drie verschillende medicijnen toegediend: bewustzijnsverlagers, pijnbestrijders en spierverslappers. Maar in Amerika ging dat bij Sherman Sizemore in 2006 vreselijk mis. Hij kreeg wel spierverslappers en bewustzijnverlagers toegediend, maar de pijnbestrijders werden vergeten. Toen de artsen begonnen met snijden, werd Sizemore wakker van de pijn. Een pijnlijke gil slaken lukte hem niet door de spierverslappers. Brr!

5) Borstenprutser

Iedere chirurg mag zonder extra opleiding ook plastische chirurgie beoefenen. De Haagse gynaecoloog Rock Goerdin liet zich dat geen twee keer zeggen en ging voortvarend aan de slag met borstvergrotingen. Probleempje: hij kon er geen bal van en verminkte tientallen vrouwen in Nederland en België. In 2010 kwam hem dat op een schorsing te staan. De regels voor plastische chirurgie zijn in Nederland inmiddels aangescherpt.

6) Snel gefixt

Op het formulier aan het eind van een ziekenhuisbed staat precies wie de patiënt is en welke behandelingen zijn voorgeschreven. Bij het Cambridge University Hospital in Engeland ging dat in september 2011 bijna fout: op de operatiekamer kreeg de verkeerde patiënt een nieuwe ooglens. Gelukkig kon de vergissing tijdens de operatie zelf nog worden hersteld. En de patiënt? Die heeft er (gelukkig) allemaal niets van gemerkt.

7) ‘Who’s your daddy?’

Een natuurlijke zwangerschap leek voor de Amerikaanse Nancy en Thomas Andrews niet weggelegd. Daarom legde het stel hun kinderwens in de handen van de medische wetenschap. En warempel: na een ivf-behandeling was het raak. Maar toen baby Jessica op 19 oktober 2004 werd geboren, zag zij er een stuk donkerder uit dan haar ouders. Na onderzoek bleek dat het ziekenhuis niet het zaad van vader Thomas had gebruikt, maar dat van een andere man.

8) Aderlating

Bij een bypassoperatie verwijderen chirurgen een van de aderen die het bloed van en naar het hart vervoeren. De ‘route’ wordt daarbij omgeleid, omdat het hart natuurlijk altijd bloed nodig heeft. Allerminst een lichte ingreep. Geen wonder dus dat de Amerikaanse komiek Dana Carvey (Wayne’s world) furieus was toen hij erachter kwam dat bij hem de verkeerde (gezonde) ader was omgeleid. Na een noodoperatie eiste Carvey 7,5 miljoen dollar schadevergoeding van het ziekenhuis.

9) Foute donor

Sinds de eerste succesvolle orgaantransplantatie in 1954 lukt het de medische wetenschap steeds beter om uitvallende organen te vervangen. Mits zo’n nieuwe nier, hart of long van het juiste bloedtype is – anders stoot het lichaam het vervangende onderdeel zonder pardon af. Bij de Mexicaanse Jésica Santillán ging dat heel erg mis. De 17-jarige stierf in 2003 nadat ze een nieuw hart en nieuwe longen had gekregen van het verkeerde bloedtype.

10) Links of rechts

Verhalen over artsen die per ongeluk een verkeerd been afzetten of de verkeerde nier verwijderen, zijn er genoeg. Maar bij het Rhode Island Hospital in New York hebben ze pas écht een probleem met het uit elkaar houden van links en rechts. In 2007 wilden artsen daar voor de derde keer (!) een hersenoperatie uitvoeren in het verkeerde deel van het brein. Gelukkig zag de betreffende chirurg zijn fout op tijd in, voordat hij echt schade aanrichtte.

Dit lijstje van tien medische blunders staat ook in de Know How-special De 10.

Openingsbeeld: 123RF

Beeld (bij): Jeffrey W. Lotz, Florida Department of Agriculture and Consumer Service/ CC BY 3.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens