Hoelang duurt het voor een auto is veranderd in een oven?

Laurien Onderwater

27-05-2018 10:59:17

auto zon warm

Het is bekend dat een auto die buiten staat geparkeerd op een warme zomerdag in een brandende oven kan veranderen. Maar hoe snel gebeurt dat?

Het zijn vreselijke nieuwskoppen: ‘Weer een kind overleden door hitte in auto’ of ‘Peuter overlijdt in oververhitte auto’. Niet alleen worden kinderen “eventjes alleen gelaten, omdat ze zo lekker lagen te slapen” ook honden zijn vaak de pineut, omdat hun baasjes onderschatten hoelang het duurt voor de binnenkant van een auto dodelijk hoge temperaturen heeft bereikt.

Maar hoe snel gebeurt dat eigenlijk? Die kwestie heeft een groep wetenschappers nu onderzocht en de resultaten liegen er niet om.

Bloedheet

De onderzoekers maten de temperatuur van de binnenkant, het oppervlak en het dashboard van zes verschillende auto’s – twee zilveren sedans, twee zilveren minibusjes en twee zilveren economy cars. De auto’s werden daarbij meerdere keren van een plek in de schaduw naar de zon verplaatst.

Binnen een uur bereikte een auto die op een zomerse dag (waarop het 35 graden was) in de zon stond geparkeerd een gemiddelde binnentemperatuur van maar liefst 47 graden Celsius. Het dashboard werd zelfs nog heter in deze situatie: gemiddeld 69 graden, het stuur bereikte een gemiddelde temperatuur van 53 graden en de autostoelen gemiddeld 51 graden.

Auto’s in de schaduw geparkeerd op een warme dag bereikten lagere – maar nog steeds verzengende – temperaturen. Na een uur heerste er een binnentemperatuur van gemiddeld 38 graden Celsius. De dashboards van deze auto’s waren gemiddeld 48 graden; het stuur was gemiddeld 42 graden; en de stoelen zo’n 41 graden, maten de onderzoekers.

Kinderen in de auto

Ook berekenden de onderzoekers door wat dit doet met de lichaamstemperatuur van een (hypothetische) tweejarige jongen. Kinderen kunnen namelijk makkelijk een zonnesteek krijgen in een te hete auto.

Het team ontdekte dat wanneer het kind in een geparkeerde auto op een warme dag in een autostoeltje zit vastgemaakt, het al na een uur voldoet aan de criteria voor een zonnesteek. Staat de auto in de schaduw geparkeerd, dan duurt het twee uur.

Jaarlijks sterven er nog steeds veel kinderen doordat ze alleen zijn gelaten in een oververhitte auto. De wetenschappers hopen met deze cijfers duidelijk te maken hoe weinig tijd er eigenlijk nodig is om van een auto een oven te maken die fataal voor je kind kan zijn.

Ook hameren ze op de ontwikkeling van voertuigtechnologie die ouders waarschuwt als ze hun – blijkbaar op dat moment rustige – koters vergeten

Bronnen: Temperature, Live Science, abc news

Beeld: Wassana Sakulrattanapornchai

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis