Tijdlijn: 300 jaar Viking-expansie

KIJK-redactie

29 September 2020 09:00

vikingen tijdperk

De Vikingen zijn de geschiedenis ingegaan als bloeddorstige barbaren, maar dit beeld is achterhaald. Zo richtten ze niet alleen verwoestingen aan, maar bouwden juist ook op. Een beknopt overzicht van het Vikingen-tijdperk.

Lees ook:

793

Vikingen plunderen een klooster op het ‘heilige eiland’ Lindisfarne, voor de kust van Noord-Engeland. Dit geldt als het begin van het Vikingen-tijdperk.

841

Op de plek waar nu de Ierse hoofdstad Dublin ligt, vestigen Vikingen een militair kampement annex scheepswerf. Ze blijven er tot in de twaalfde eeuw.

859

Hoewel in 844 een aanval op het door de Arabieren gecontroleerde Sevilla is mislukt, vaart er voor het eerst een Viking-vloot via de Straat van Gibraltar de Middellandse Zee in.

866

De Noord-Engelse stad York valt in handen van de Vikingen. Ze geven hem de naam Jorvík en maken er een van de belangrijkste handelscentra in Noordwest-Europa van.

870

Vikingen die niet langer onder de heerschappij van de Noorse ‘zeekoning’ Harald I willen leven, wijken uit naar IJsland en richten daar een republiek op.

886

Door een akkoord tussen de Vikingen-leider Guthrum en koning Alfred van Wessex komt de Danelaw (‘Denenwet’) tot stand, een eigen gebied voor de Vikingen in Oost- en Noord-Engeland.

911

Nadat de Vikingen enkele malen Parijs hebben belegerd, staat de Frankische koning Karel de Eenvoudige een stuk van zijn grondgebied aan de monding aan de Seine aan hen af.

941

Igor van Kiev, heerser over de Varjagen (Vikingen die zich in Oost-Europa hebben gevestigd), valt Constantinopel aan, de hoofdstad van het Oost-Romeinse rijk.

981

De vanwege moord uit IJsland verbannen Viking Eirík de Rode vaart in westelijke richting en arriveert in een gebied dat hij de aanlokkelijke naam Groenland geeft.

1000

Als eerste Europeaan bereikt Leif Eiríksson, een zoon van Eirík de Rode, het Amerikaanse continent. Op Newfoundland hebben de Vikingen een jaar of vijftien een nederzetting.

1028

Doordat Knút de Grote, die al Engeland en Denemarken regeert, ook koning van Noorwegen wordt, ontstaat een Noordzee-imperium, dat tot 1035 standhoudt.

1066

Tijdens een veldslag bij York sneuvelt de Noorse koning Harald III. Dit wordt vrij algemeen gezien als het einde van het Vikingen-tijdperk.

Deze tijdlijn staat in het Vikingen-artikel ‘Het Grote Heidense Leger’ te vinden in KIJK 10/2020.

Tekst: Leo Polak

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens