Drie omstreden tradities

KIJK-redactie

02 November 2016 16:00

tradities

Soms zijn eeuwenoude tradities in strijd met de mensenrechten. Hieronder een paar voorbeelden. 

December is niet langer de onbezorgde feestmaand van weleer. Zwarte Piet staat al jaren ter discussie en ook de kerstrituelen verliezen hier en daar terrein. Maar er zijn meer omstreden tradities wereldwijd. Drie voorbeelden.

Vrouwenroof

Als bij de Roma’s een man een vrouw succesvol weet te ontvoeren en hij haar drie tot vijf dagen vasthoudt, heeft hij het recht om met haar te trouwen. Ook als zij het daar niet mee eens is.

Babywerpen

lijstjeskader-2-cnnIn een streek in India is het gebruikelijk om baby’s van een 15 meter hoge tempel naar beneden te gooien, waar ze in een laken worden opgevangen. Dat zou de kinderen gezondheid en voorspoed brengen.

Headbangen

lijstjeskader-3Ontgroeningsrituelen staan wereldwijd ter discussie, maar die van het Russische leger zijn wel heel erg. Nieuwe soldaten moeten bijvoorbeeld hun hoofd tegen een muur beuken totdat ze bewusteloos zijn.

Dit is een kader uit het artikel ‘Trammelant om tradities’ waarin we uitleggen waarom kritiek op tradities zulke heftige emoties losmaakt. Dit artikel is te vinden in KIJK 12/2016, in de winkels vanaf 17 november tot en met 14 december.

Meer informatie:

Tekst: Marijn Klok


Meer Artikelen