Valentijnsdag naar 29 september?

KIJK-redactie

14 February 2010 10:32

Oeps, het schijnt dat we al jaren de verkeerde heilige aanbidden. Niet Sint Valentijn, maar Sint Raphael moeten we hebben om kans te maken op liefde.

De Britse katholieke kerk keek al jaren verbaasd toe hoe de wereld buiten de kerk het feest van Valentijn vierde, terwijl Raphael (zie illustratie) de echte matchmaker van de liefde is. Maar vorig jaar besloot de kerk toch om bekend te maken dat we bij Raphael moeten zijn. Een woordvoerder, Clare Ward, zei dat hij de beschermheilige van de ontmoetingen is, dus naar hem zou je je gebedje moeten sturen, mocht je op zoek zijn naar een partner.

Maar hoe komt het dan dat we sinds jaar en dag Valentijn aanbidden? Volgens de legende stuurde hij vanuit de gevangenis een briefje naar de dochter van de gevangenisbewaarder. Onder dat briefje zou ‘van je Valentijn’ hebben gestaan en zodoende schrijven wij dat nu ook onder anonieme liefdesverklaringen. Maar tussen de dochter en Valentijn was van liefde geen sprake.

Raphael, overigens een van de zeven aartsengelen, was daarentegen een echte koppelaar. Hij zorgde ervoor dat Tobiah zonder kleerscheuren met de duivel bezeten Sarah kon trouwen. Sarah had al zeven mannen die met haar verloofd waren vermoord, dus dat was een hele prestatie.

Valentijnsdag – of dus eigenlijk Raphaelsdag – zou trouwens ook op een andere dag gevierd moeten worden. De dag van Sint Raphael is namelijk 29 september.

Bronnen: BBC News


Meer Mens