‘Verloren’ scenario Stanley Kubrick duikt op

Laurien Onderwater

16 juli 2018 15:59

Stanley Kubrick

Onlangs zou een professor het script van een bijna voltooide film van de wereldberoemde regisseur Stanley Kubrick hebben gevonden.

Laat je de naam Stanley Kubrick vallen dan denken mensen al snel aan de sciencefictionfilm 2001: A Space Odyssey. Maar de man heeft natuurlijk nog veel meer (bekende) films op zijn naam staan, waaronder The Shining en Lolita. In totaal heeft de cineast 3 korte documentaires en 13 films gemaakt.

Maar aan zijn filmografie kan er nu een worden toegevoegd. Althans, als het aan de Britse hoogleraar en filmkenner Nathan Abrams van de Bangor-universiteit ligt. Hij meent namelijk een onbekend scenario van Kubrick te hebben gevonden dat bijna is voltooid.

Lees ook: Kubricks dochter reageert op complotgelovigen

Burning Secret

Het scenario, Burning Secret genaamd, is gebaseerd op het boek uit 1913 van de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig. Burning Secret vertelt het verhaal van een man die bevriend raakt met een tienjarige jongen, zodat hij diens getrouwde moeder kan versieren. Kubrick zou het script in 1956 hebben geschreven samen met Calder Willingham, de scriptschrijver met wie hij later samenwerkte aan de film Paths of Glory.

De Britse hoogleraar Nathan Abrams ontdekte het nog onbekende scenario – dat volgens The Guardian eigendom is van de zoon van een voormalig medewerker van Kubrick. Het script bestaat uit honderd getypte pagina’s en volgens de Brit kan het scenario door filmmakers worden voltooid.

Abrams omschrijft het scenario als het omgekeerde van Lolita, waarin een man juist trouwt met een vrouw om dichterbij diens 14-jarige dochter te komen, op wie de man verliefd is.

Hays Code

Waarom de film nooit is uitgekomen? Daarover doen verschillende theorieën de ronde. Een is dat Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM) het opgedragen project zou hebben geannuleerd, nadat de studio had vernomen dat Kubrick ook al werkte aan Paths of Glory, waardoor hij contractbreuk pleegde.

Volgens Abrams werd de ‘overspel-verhaallijn’, waarbij een kind als tussenpersoon is betrokken, destijds als te riskant beschouwd. In die tijd moesten Amerikaanse films aan de Hays Code voldoen: films mochten alleen worden uitgebracht in bioscopen als er geen verwijzingen waren naar (homo)seksualiteit, rassenvermenging, abortus en drugs.

Bronnen: The Guardian, Gizmodo

Beeld: LOOK Magazine

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!










Meer Mens