Wat zijn die rare dingen op mijn ogen?

KIJK-redactie

19-11-2018 10:59:38

oogvlekjes ogen

Soms, vooral bij erg helder licht of als je ingespannen door een microscoop of verrekijker tuurt, kun je opeens rare, half doorzichtige dingen voorbij zien komen.

Vaak hebben ze de vorm van sliertjes, stipjes of een soort spinnenwebben. Maar wat is dat voor derrie die voor je ogen drijft? Allereerst een geruststelling: het zijn geen wormpjes of andere beestjes. Wat je ziet, zijn schaduwen van vertroebelingen in het glasvocht, de vloeistof waar het grootste deel van je oogbol mee gevuld is.

Afvalresten

Tijdens de aanleg van je ogen, wanneer je als ongeborene nog in je moeders buik verblijft, zitten er bloedvaten in het glasvocht van je ogen. Tegen de tijd dat je wordt geboren, zijn die bloedvaten wegens overbodigheid afgebroken en opgeruimd. Maar er blijven altijd wat afvalrestjes achter. Die zweven de rest van je leven rond in het glasvocht. Je merkt het bij fel licht, vooral als je je ogen snel beweegt: de sliertjes of stipjes bewegen mee, maar wel een beetje vertraagd.

Als je ouder wordt, kunnen er nog meer vlekjes bij komen. Deze mouches volantes, Frans voor ‘vliegende vliegjes’, ontstaan doordat het glasvocht langzaam dikker wordt. Het wordt een beetje vezelig en de vezels werpen extra schaduwen op het netvlies.

Vooral bijzienden krijgen hier last van. Bij bloedingen in het oog (bijvoorbeeld door diabetes), na een staaroperatie of door een oogontsteking kunnen er nog meer mouches volantes ontstaan. Meestal is er prima mee te leven. Als ze erg veel last geven, kunnen de ‘drijvertjes’ worden verwijderd met een laserbehandeling, of door een operatie waarbij het glasvocht wordt vervangen (een vitrectomie).

Deze vraag kon je vinden in KIJK 5/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten, leuke quotes, en elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar