Waardoor raak je de tel kwijt?

KIJK-redactie

04-04-2016 09:00:16

tel

Je kent het wel: je bent aan het tellen en je raakt de tel kwijt doordat iemand naast je random getallen opnoemt. Hoe kan dat?  

Wim Steenbergen uit ’s-Gravendeel kan redelijk goed tellen en rekenen terwijl anderen om hem heen zitten te kletsen, schrijft hij aan KIJK. “Maar dat verandert als iemand naast me getallen gaat noemen. Ik raak dan altijd in de war. Ik probeer het ook weleens bij anderen en merk dat zij dan ook in de problemen komen. Kunt u dit verklaren?”

“Dat wordt het crosstalk-effect genoemd”, vertelt cognitief psycholoog Bernhard Hommel (Universiteit Leiden). “Als we een taak uitvoeren, focussen we onze aandacht op zaken die voor die taak van belang zijn; in dit geval aantallen. De rest wordt er min of meer uitgefilterd, waardoor je gesprekken over bijvoorbeeld de laatste voetbalwedstrijd niet storend vindt. Maar als er getallen in het gesprek voorkomen, dan komen die door jouw filter heen. Dat stoort het rekenen en tellen.”

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag verscheen in KIJK 3/2016, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar